22 Aralık 2011 Perşembe

FİTNE


Sözlükte “ denemek, imtihan etmek, yakınmak, bir şeyden çok hoşlanmak, görüş ayrılığı, kargaşa, delilik, dalalet, sapıtmak, şaşırtmak, aldatmak, şiddet, işkence, öldürmek, bela, musibet, kötülük,  mihnet” anlamlarına gelir.
Çoğulu fiten’dir.

Bu kelime Türk diline de girmiş ve azdırma, baştan çıkarma, fesat,  ara bozma, ihtilaf,        afet, musibet,   sıkıntı, bela, ceza, delilik, dinsizlik, canilik ve daha karışıklık ve kargaşa anlamına gelmektedir.

30 ayette geçen “ Fitne”, çok anlamlı bir kavramdır.
Kuran’da; imtihan (Deneme-sınama) (Bakara 2/102)
Bela (musibet-dert) (Hac 22/11)
Saptırma (Maide 5/41)
Kandırma (Saffat 37/162)
Şaşırtma (Maide 5/41)
Delilik (Cinnet) (Kalem 68/6)
Azap (Yakılma/ateşe atılma) (Enfal 8/25, Zariyat 51/13-14)
Mazeret ve çare (En’am 6/23)
Günah (Tevbe 9/40)
Savaşma (Öldürme) (Nisa 4/91, Azhap33/14)
Kargaşa, karışıklık, fesat (Al-i İmran3/7,   Tevbe 9/47-48) Baskı (İşkence, eziyet, kötülük (Bakara 2/ 191,193,217, Nisa 4/101 Enfal 8/39)
Anlamlarında kullanılmıştır.

Malların ve çocukların insan için bir imtihan olduğu (Enfal 8/28), insanlara baskı zulüm, işkence, eziyet ve kötülük etmenin öldürmeden daha büyük ve şiddetli olduğu (Bakara 2/191,217) fitne kavramı ile ifade edilmiş, inanca baskının (Fitne) yok oluncaya kadar savaşılması emredilmiştir. (Bakara 2/193)
                                ***               
Diyanet İşleri başkanlığı Yayınları
Dini kavramlar sözlüğü
Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ çalışmasından alınmıştır.
                                 ***
İşte böyle yaren,

Toplum içinde yaşadığımız sürece, hayatımızın her döneminde gizli ve açık veya direk veya dolaylı hep bu konular bizi etkiler ve uğraşırız.

Yaren, fitnenin her an uyanacağını ve bilinçsiz insanları çok çabuk etkilediğinden üzüntü duyacağımız ve zarar göreceğimizi peşinen kabul etmeliyiz.

Ancak fitnenin bizden çıkmaması, çıkan fitnenin bir parçası olmamamız için dikkatli ve uyanık olmalıyız.

Babam Müftü Fehmi Bayraşa (Tanrı rahmet eylesin) yaşayıp anlattığını arz ediyorum:

Bize “ Fitneye karşı uyanık olun, devlete karşı gelenlerin önünde gitmeyin, devletle karşılaştığınız zaman karşında polis ve askerleri bulursunuz” dedi.

İstanbul’da Darufinun ilahiyat fakültesine giderken Cuma namazından çıkan cemaate bir gurup insan Kuran’ı tabutun üstüne koyup harf devrimini karşı gelmek için tekbirlerle ve caminin imamını da önüne koyarak yürüyorlar.

Hükümet önüne gelince askerlerin silahlarını doğrulttuğunu gören halk dağılıyor, zavallı imam önde ve önder gözüktüğü için tutuklanıp yargılanıyor ve isyanın ele basısı diye idam ediliyor.

Zavallı imam bir gurup fitne insanının oyununa gelip hayatından oluyor.
O imam ne dese boş.

Topluluğun önünde ve tekbir getirerek devlete karşı gelenlerin önderi durumunda tartışmasız bir şekilde görülmüş durumdadır.
                                     *
RAVLİ

Popüler Yayınlar