7 Aralık 2012 Cuma

MEVLANA VE MAKAMI ZİYARET

Biri ” Zaviyelerde (Sofilerin toplandığı yer) ve hanikahlarda (derviş evi veya tekkede) daima testileri Kıble tarafına koymanın ne manası vardır “ diye sordu.

Mevlana: “ Bunun manası şudur:

Makam kapısından içeri giren yabancı bir misafirin, önce hiçbir şey söylemeden testinin bulunduğu istikametten Kıble tarafına istidlal (delil ile anlama) edip iki rekât namaz kılması ve ondan sonra hazır bulunanlara selam verip onlarla konuşması lazımdır.

Bazılarının mezhebince içeri giren önce selam verip namaz kılar, sonra konuşmaya başlar.

                                       ***
ARİFLERİN MENKIBELERİ, Şark İslam Klasikleri 29,
Ahmet Eflaki, M.E B. YAYINLARI 489

                                      ***
Neler öğrendik:

Din eğitimi ve sohbeti yapılan yerleri ziyaret edeceğimiz zaman kenarlara konan testileri takip edip önce Allah rızası için iki rekât namaz kılmamız ve sonra toplumu selamlayarak konamaya başlamamı gerektiğini öğrendik.

Bir dini toplumla konuşmadan önce namaz kılarak sizinle aynı değerleri paylaşıyorum delilini vermemiz sonra da Allah’ın selamını vererek iyi niyetli olduğunu belirtmemiz gerektiğini öğrendik.

İşte böyle yaren,

Bir delile dayanarak bir şeyden bir sonuç çıktığını öğrendik.

Kendimizi anlatma veya bir misafiri söz söylemeden ne olduğunu anlama biçimini öğrendik.

Bu kurala uyanların eğitimli olduğu anlaşılır ve ona göre davranılır.

Türbe ziyaretlerinde de önce Allah rızası için iki rekât namaz kılarsın sonra ziyaret edeceğin mübarek kişilerin Ruhuna Fatiha ve ihlâs surelerinden hâsıl olan sevabı bağışlarsın sonra da yatırın makamına gelip selam verip edeplice oturursun.

                                  *
RAVLİ

Popüler Yayınlar