19 Kasım 2016 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 850 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Tebrizli Tanrı Şems’ini anlatıyor)
850- He (Evet) padişahtır o padişah ki satranç tahtasının önünde padişahlar bile mat olmamak (Yenilmemek), mat olma hanesine düşmemek için ev-ev kaçarlar.

Aşkın, hangi sabah bir kadeh sunarsa şu uyuyan baht (Kaderin, talihin) uyanır, sıçrar, kalkar da hadi der, işte kadeh (Hakikati olduğu gibi görme fırsatı) sunuldu sana.

Ay (Karanlıkta kalanlara güneşten yansıttığı ışıkla aydınlatan), bu kadehin kokusunu alır, o da içmek ümidine düşer de gökten yere iner, bana gelir de bana da der, heyhat (Yazık, ne yazık) derim.

Senden gelmeyen neşe bayat bir neşedir;
Getir kadehi, bezdim, usandım bayat zevkten, bayat işretten (İnsanların sahte davranışlarından, iki yüzlülükten usandım, Allah dostu olan doğru, anlaşılan, hakikati insanın yüzüne söyleyen insan arıyorum).

Gözümün önüne gel de göreyim seni;
Gözüm doymuyor Tanrı delillerine, Tanrı ayetlerine (Kimsenin reddetmeyeceği açık delillerine, alametlerine, işaretlerine, konaklanacak-durulacak yerlerine).

Ey Tebrizli Şems, sarhoşluktan bilmiyorum, dudağını mı öptüm, yoksa ayağını mı?

Ne vakte dek (Kadar) hep tuzağı sorup duracaksın?
Yeme ne olmuş ki?
Niceye dek dama çıkacaksın, evde su mu çıkmış?

Kendi varlığının ortasında ne vakte kadar donmuş-buz kesmiş bir halde oturup kalacaksın?
Aşk ateşinin tandırına, alevlerine ne olmuş?

Aşkının ateşi etrafında ta uzaktan dönüp duruyorsun;
Saf gümüşsen ateşin ortasına ne olmuş ki atılmıyorsun?

Gam, düşünce tortusuna, nasıl da doymadın gitti;
Sevgilinin yüzünde ne var, muğlara lâyık (Saydam kadehe konmaya uygun olmayan) şaraba ne olmuş?
                                *
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin tartışılmadan kabul edilen gerçeklere sahip olduğunu, kendisiyle tartışmaya gelenleri yendiğini öğrendik.
2.    Hakikati olduğu gibi görmek isteyenlerin, kaderini değiştirmek isteyenlerin Şems Hazretlerine müracaat etmeleri gerektiğini öğrendik.
3.    Mevlana Hazretlerinin Şems Hazretlerini seyretmeye, onun şahsında Allah’ın sanatının güzelliklerini seyrettiğini ve bu seyre doyamadığını öğrendik.
4.    Mevlana Hazretlerinin Şems Hazretlerini seyrederken kendinden geçtiğini öğrendik.
5.    Kendi varlığımızda kalır, Allah dostlarına yaklaşmazsak donmuş-buz kesmiş bir şekilde verilen ömrü geçireceğimizi öğrendik.
6.    Gerçekten hakikati, sırları isteyenlerin istediğine ulaşmak için kendilerini ateşe bile atmaktan sakınmaması gerektiğini öğrendik.
                              *                            
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin Mevlana Hazretlerinden uzaklaşması ile sıkıntılara düştüğünü, böyle sıkıntılarla uğraşma gel bizim yanımıza diye Mevlana Hazretlerinin yaptığı çağrıyı öğrendik, anladık.
                           *

RAVLİ

Popüler Yayınlar