28 Mayıs 2023 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8890 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

8890. Deniz gönüllüysen (Kalpte oluşan duyguların genişse) insanın mayasını (Yaradılış, öz nitelik) özünü (İçine, arılığı, saflığı bozacak hiçbir şey karışmamış olan, saf) belirten şarabı (Helal Tanrı şarabını) eline al (Çalışmaya başla).


Akrep Burcunu (Kıskanç ve yıkıcı hareket eden, kin duygusu besleyen, karanlık veacımasız, başkalarının zayıflıklarından beslenen, egoist davranışları) bırak da Zühreye (Güzel yüzlüye, yumuşaklığa ve sevimliliğe, incelik ve zerafete, neşeye ve isteğe, güzel huylu olana doğru) doğru git;

Çünkü Akrep, Akreplikten (Zehirli iğnesini sokmaktan) başka birşey bilmez.


İhsanından (İyilik etmesinden, iyi davranmasından), bağışından (Karşılık beklemeden iyilik yapmasından, kötü davranışta ceza vermekten vazgeçmesinden), adamlığından (İyi huylu, güvenilir kimse olmasından) elde ettiğimi bulmadım da sana geldim ben.

*

15 Recep 1379, 14 Ocak 1960

Bende-i bendegan-ı (Kullar, köleler, padişaha hizmet edenler gibi) Mevlana (Hazretlerine hizmetkar olan)

Abdulbaki GÖLPINARLI

***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

***

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretlerine sevgiyle bağlanmış hizmetinde olanın Helal şarap olan, insan eli değmeden yapılmış Tanrı şarabını içmesi gerektiğini öğrendik.

  2. Bulunduğumuz kimliği, kişiliği ve şartları kabul edip yerimizde kalmamak gerektiğini, Mevlana Hazretlerinin öğretisi ile değişime uğramamız gerektiğini öğrendik.

    *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri olgunluğun yukarılarına çıkmasına rağmen kendisinden daha üstün, Allah'a yakın olanların olacağını bilerek arayışından vazgeçmediğini, dua ile arayışında Şems Hazretlerini tanıdığını, dost olduğunu, ondan aşırdığı sırları bizimle paylaştığını, Şems Hazretleri ile dost olmanın zevkine doyamadığını, bizlere sayısız sırlar bağışlayarak uygunluktan olgunluğa geçmemizi sağladıklarını, hayvani bir hayata mahkum olmuş aklımızı kurtararak dirilten sözlerle ve bolluk oluşturan bakışlara kavuşturduklarını öğrendik, anladık.

*

RAVLİ- DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT SONU.

Allah'a şükürler olsun ki bu çok değerli sözleri iletme, açma fırsatı verdi.

Bu çalışmamda eşim Rahime Bayraşa'nın çok emeği oldu, Allah ondan razı olsun.


Fahrettin Bayraşa

Emekli Tank kıdemli Başçavuş.


Mevlevi dedeler soyundan gelen, müftü çocuğu, Mevlana Hazretlerinin kültüründen aşılanmış, Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin alçaltması ve yükseltmesi ile hizmete hazırlanmış bir kul olmanın sevincindeyim.


Cumhuriyet döneminin ilk semasına Şeyhlik eden Abdulbaki GÖLPINARLI'ın bu tören öncesi babam makdumum diye beni ona tanıttığını, benim de onun elini öpme şerefine nail olduğumu bildiririm.


Afyon merkezdezde bir müddet dinleneceğim.

Eylül 2023 ayının 15 inden sonra buluşmak ve Mevlana Hazretlerinin rubailerini sizlerle paylaşmayı Allah nasip ederse görüşürüz.

*

RAVLİ

Popüler Yayınlar