28 Mayıs 2023 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8870 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri hilekarları anlatıyor)

(Düzenci (Hile yapan), lafazan (Geveze), alaycı (Herşeyi küçümseyen), pek hilebaz (Aldatmak ve yanıltmak için oyun yapmak).


8870. A kullar, Kiramen katibin meleklerinin yazdıktan amel (Bir kimsenin dinin buyruklarını yerine getirmek için yaptıkları yazılı) defterleri uçuştu;

uyanın gafletten (Bilgisizlikten, idraksizlikten kurtulup) de dağılın işe-güce, koyulun (Girişin, başlayın) ibadete (Dinin buyruklarını yerine getirme).


Ağırlıklarımızı haber vermek üzere mizanımız (Ölçü aletimiz) geldi-çattı katımıza..

Rabbimiz, halimizi düzelt, a cömert Tanrı, bağışla bizi de cömertlik et.


Ağlattıktan sonra güldürür;

Bu şikayet edilen, ne de güzeldir...

Perde ardından çıktınız artık;

Uykudan da uyandınız.


Farsca söyleyeyim:

Padişahım, gönlümdekini bilirsin sen...

Nurun ışısın-ışıtsın, devletin (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamın) sürsün-gitsin.


Seni görüp de hoş bir hale gelmeyen, gençleşmeyen kişinin suyu bulansın, ekmeği kararsın, ateşi kül olsun.


Bu alımı, bu güzelliği görüp de yerinden sıçrayıp kalkmayan güzelin baht gözü, kıyamet gününe dek uyusun-kalsın.


A güzel, gene de ne diye kandırıyorsun beni sen?

Gene düzenlerle ne aldatıyorsun beni sen?


Her solukta keremler ediyor (Bağışta, iyilikte bulunuyor) da a dost (Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse) diyorum sana, ne diye aldatıyorsun beni sen?


Ömürsün (Neşeli, hoşsohbet, komik, eğlendiren birisin) sen;

Ömür (Yaşam) de vefasızdır (Sevgisi çabuk geçendir, hakikatsizdir)..

Ne diye vefalıyım (Sevgim geçici değil, hakikatliyim) diyor da aldatıyorsun beni?


Gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) Ceyhun ırmaklarını (Orta Asyanın en uzun nehirlerinden biridir. Afganistanda doğarak batıya doğru ilerler ve kuzeyden bir çok nehirle birleşip batıya doğru akar, Aral gölüne dökülür) bile içse-sömürse kanmaz;

Bizi sakayla (Evlere su taşımayla) ne diye aldatıyorsun sen?

***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

***

Neler öğrendik;

  1. Hilecilerin fenalıklarından kurtulmak, uyanık olmak gerektiğini, önce bilgisizlikten kurtulmak, anlama ve akıl erdirmek yeteneğimizi geliştirmemiz için işimize sarılıp çalışmamız, dinin buyruklarına anlamasak da uymamız, uygulamamız gerektiğini öğrendik.

  2. İçinde bulunduğumuz şartların düzelme çalışmalarımıza Allah'tan yardım istememiz, Allah'ın bağışını ve cömertliğini dua ile istememiz gerektiğini öğrendik.

  3. Kendini düzeltme yoluna girenlerin Allah'ın yardımı ile ağlamaktan kurtulacaklarını, şikayet ettiklerinin güzelleşeceğini, perdenin ortadan kalkarak hakikati olduğu gibi görecek hale geleceğimizi, gözü açık uykulu yaşamaktan kurtulacağımızı öğrendik.

  4. Mevlane Hazretleri, Şems hazretlerinin kalpte oluşan duygularımızı bildiğini, bağışladığı nurla gözümüzü aydınlattığını, iyilikler yaptığını bize gösterdiğini öğrendik.

  5. Şems Hazretlerini görenin hoş bir hale geleceğini, gençleşeceğini, suyunun berraklaşacağını, ekmeğinin uygun pişirilmiş hale geleceğini, ağız tadına kavuşulacağını öğrendik.

  6. Şems Hazretlerinin huy ve vücut güzelliği karşısında etkilenmeyenin bahtının kıyamata kadar uykuda olacağını öğrendik.

  7. Şems Hazretleri Mevlana Hazretlerine geleceğim, görüşeceğiz diye kandırdığını, Mevlana Hazretlerini beklenti içine soktuğunu öğrendik.

    *

İşte böyle yaren;

Şems Hazretlerinin sınırlara sığmayan sırlarla dolu olduğunu, çok azını sevdiklerine vererek kandırdığını, Mevlana Hazretlerinin çok daha sır vermesini istediğini, dilediğini öğrendik, anladık.

*

RAVLİ



Popüler Yayınlar