15 Eylül 2023 Cuma

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER A 1

(S.256) Dünyada, aşk ateşinden (Coşkunluğunda) ıssılıklar (Kendisinin olan bir şeyi yasa sınırları içinde istediği gibi kullanabilen kişiler) var, cefada (Güçlü bir kimsenin yasaya veya vicdana aykırı olarak başkasını uğrattığı kötü durum) bile aşkın (İçinden gelen değeri yüksek besin) sütü yüzünden yumuşaklıklar var.

O (Şemsi Tebriz'i Hazretlerinin) Ay' (Karanlıkta kalmış, ne yapacağını bilmeyenlerin yolunu aydınlatan) dan, güneş bile uyanırken insanda utanç yok;

Ne de utanmazlık (Onursuz sayılacak veya gülünç olacak bir duruma düşmekten üzüntü duymak, mahcup olmak) bu.

                                   *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                                      *

Neler öğrendik;

  1. Allah dostunu aşırı sevmenin ve bağlanmanın, ona hizmet etmenin verdiği zorluklar olduğunu, bu zorluklara severek katlanmanın karşılığında sevilenin özünden gelen besin olan süt ile seveninin hizmet edenini beslediğini, uygunluktan sonra olgunluğa ulaştırdığını, sonrasında davranışlarında serbest bıraktığını öğrendik.

  2. Şems Hazretlerinin yüzünün Ay gibi beyaz, hakikatinin parlak olduğunu, karanlıkta kalmış, kördüğüm olmuş sorunların içinden kolayca çıkılacak çözümleri aydınlatarak görmemizi sağladığı öğrendik.

  3. Şems Hazretlerinin güneşin aydınlatamadığı iç dünyamızı aydınlattığını, sırlar saçtığını, bu haberi duyup da hareketlenmeyen kişinin kendisini onursuz ve gülünç durumda yaşamaya mahkum edeceğini öğrendik.

                                         *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar