28 Mayıs 2023 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8780 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

8780. Nereye varırsan akıldır (Düşünme, anlama ve kavrama gücüdür) anahtar fakat burda (Aşk yurdunda) ne yapabilirsin ki akıl, kilit kesilmede (Kapali kalmakta).


(Aşk)Yüzüne bakar da güler, aldanma sakın, kendini böyle gizler;

Bir düzendir bu.

Pençesine düşen kişi, çeng (Kanuna benzer, kucakta çalınan telli saz) gibi boyuna coşar-durur.


Bütün bunlarla beraber canlar (Mevleviler), bal arıları gibi çevresinde döner-durur;

Pek baldır (Şüpheye yer bırakmadan, çok iyi, adamakıllı), pek şekerdir (Sevimli, cana yakın ve güzeldir) çünkü.


Bir aslandır (Gürbüz, cesur ve yiğit adamdır) o ki gam (Üzüntü), onun korkusundan fare gibi mezara sığınmış, saklanmıştır.



Karındaş (Kardeş), ister iyi olsun, ister kötü.,

Uzun yolda (Başlangıcı ve bitimi arasında fazla zaman aralığı olan, uzun süren bu aşk yolunda) budur sana kılavuz (Yol gösteren, bilgi veren, amaca erişmek için izlenen, tutulan yolu, usul, sistem, prosedur, politika gösteren).


Çobana (Koruyucuya) pek sarıl (Büyük bir istekle kendini ver, benimse, güven, bağlan), kurtlar (Bu iyi niyeti kötüye kullanacak, sömürecek kurnaz kişiler) çoktur.,(Dikkatli seçim yap)

Benden duy, işit bu sözü kara kuzum benim, kara kuzum.


İster İran'lı ol, ister Rum, ister Türk;

Dilsizlerin dilini (Dil, kulak olmadan gönülden söylenen sözü algılama ve aynı şekilde muhatabına düşündüğün sözü iletmeyi, gönül dilini) öğren.


Yaş sopanın ucu, öbür ucu ateşliyse, yanıyorsa ağlar.


Bu aşkta İsmail (Peygamber Hz. İbrahimin oğlu) gibi kurban ol (Bu yoldada kendini feda et);

Çünkü gece (Karanlık) de gündüze (Işığa) karşı boyuna kurban olur (Kendini feda eder)-gider.

***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

***

Neler öğrendik.

  1. Yaşamda aklın büyük etkisi olduğunu, aşkla İlahi âleme yolculukta aklın anlayamayacağı, kavrayamayacanı birçok yaşanan olayları manalandıramayacağını, kilitlenip kalacağını öğrendik.

  2. Aşkın düzeni kişinin yüzüne dost, sevimli ve alımlı görünerek kendini gizlediğini, kişiyi coşturduğunu, bu sistemem aldanmamak gerektiğini öğrendik.

  3. Mevlana Hazretlerini seven ve bağlananların aşkın aldatmasının bilinci olarak Hazretten ve aşk öğretisinden ayrılmadıklarını öğrendik.

  4. Mevlana Hazretlerini seven ve bağlananların üzüntüden kurtulduklarını, üzüntünün yer edemeyeceğini öğrendik.

  5. Allah'a giden yolun çok uzun yol olduğunu, aşkla yolun kısaldığını, ancak Mevleviliğin ömür boyu bağlı kalınacak devam eden eğitim olduğunu öğrendik.

  6. Kendini aşk ve din yolunda önderim, Allah için, iyilik adına diye kendini çevresi tarafından parlatılan çok sahtekarların, soyguncuların olduğunu, kılavuzu seçmek için dikkat etmek gerektiğini öğrendik.

  7. Ağız oynamadan, dil söylemeden, göz görmeden kalpte oluşan sözü iletmek ve karşındakinin kalbinden geçirdiği sözü duymanın sistemini Mevlevilikte öğrenilebilineceğini öğrendik.

    *

    Hani sen aklından geçirirsin de karşındaki senin söyleyeceğin işi yaparsa bu iç konuşma ve iç duyuştur bu veya birini düşünürsün karşına gelir, veya telefonla arar ya bunlar küçük birer örnektir.

    *

İşte böyle yaren;

Allah emrini yerine getirilmesinde Allah dostuna bağlanıp emirlerini yapmak, tereddüt etmemek gerektiğini öğrendik, anladık.

*

Anı: Babam Fehmi Bayraşa ve Annem Latife ile Şükrü Güleş enişte ve Lama ablanın evine giderdik, onlar da gün aşırı bize gelirdi.

Gelişte selam ve hal sormadan sonra herbiri uyuklamaya başlarlardı.

Uzun bir zaman sonra “Vakit epeyi oldu, siz eve gidince ne yapacaksınız diye sorulur, cevaben biz de yatacağız diye cevap verilir” gülüşülüp ayrılırdı.

Babama buraya uyuklamaya mı geliyorsunuz diye sordum, oda biz o halde çok konuşuyoruz ama sen duymuyorsun, İnşaallah ileride sen de iç konuşmayı yapar hale gelirsin diye dua etti.

*

RAVLİ

Popüler Yayınlar