28 Mayıs 2023 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8790 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

Sus;

O aslanlar aslanı (Şems Hazretleri), anlam ışığıdır (Bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılanı aydınlatan kişidir);

Peynir (Çok beğenilmek) yüzünden parsa (Emeğin karşılığı) perde (Engel) oldu- gitti.


A yolu-yordamı (Davranışları uygun) güzel dost, bir öğüt işit benden: Dervişin (Alçak gönüllü ve her şeyi hoş gören kişinin) işi, gönül kanı (Kalpte oluşan duyguların gücüyle) ile başa çıkar (Güçlükler çıkaran biriyle olan işini, kendi isteği yolda sonuçlandırır).


Bunu iyice bil, inan ki gönlü yaralı dervişin duasını ( Alçak gönüllü ve her şeyi hoş gören kişi dertli, üzüntülü olduğunu) duyar, kabul eder (Kendi üzüntüsü ve derdi olarak kabul edip çaresine bakar) o (Şems Hazretleri).


O neliksiz-niteliksiz (Açıkça görünmeyen, kolayca anlaşılmayan, yabancı olanın göremediğini gören) padişahı (Başkanı) gördün mü zenginleştin, azdan-çoktan kurturdun-gitti.


İsmail gibi bu aşkta kurban ol;

Koyun (Verilen buyruklara uyan, kendi kişiliğini gösteremeyen kimse) değilsen erene (Olağanüstü sezgileriyle birtakım gerçekleri gördüğüne inanılan kimseye) kul-köle (Yoğun sevgiyle bağlan, hizmet eden) kesil.


Tebriz'li Şems'in havasında (Olgunluğunda) piştin (Konuları iyice öğrendin) ya;

Artık boş yere şu hamları (Kaba, incelmemiş kişileri) düşünme.


A gencecik-koncacık (Henüz açılmamış, açılmak üzere olan çiçek) sevgilim, ağır canlılık (Çok yavaş iş yapan, çevik olmayanlık) etme, söyle...

O saçlardan bahset, o yanağı anlat.


Can bahçesinden iki-üç gül demeti yap;

O gül bahçesinin hikayelerini söyle.


Güzelliğinden söylenecek çok sözler vardır sende;

Usancı (Bıkkınlığı) bir yana bırak çok çok söyle.


Dostu anıştan tatlı ne iş vardır?

Hadi gel, böyle işsiz-güçsüz durma, söyle.

                           ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                           ***

Neler öğrendik.

  1. Şems Hazretleri hakikati olduğu gibi gösteren, karanlık yerleri aydınlatan, tam görmemizi sağlayan büyüğümüz olduğunu, değerini, önemini, gerekliliğini belirtip değer vermeyenlerin yani emeğin karşılığını vermesini bilmeyenlerin bu gerçeği görüp yararlanamayacağını öğrendik.

  2. Alçak gönüllü, herşeyi uygun gören kişinin dervişin kalbinde olan gücüyle zorlukları aştığını, güçlükler çıkartan biriyle kendi isteği doğrultusunda işi sonuçlandıracağını öğrendik.

  3. Allah'ın gönlü yaralı dervişin duasını duyup kabul ettiğini, Şems Hazretlerinin de çaresine bakıp işi tamam ettiğini öğrendik.

  4. Şems Hazretlerini isim yapmış çok şeyhin göremeyeceğini, görenin zenginleşeceğini, az-çok derdinden kurtulacağını öğrendik.

  5. Başkalarının güttüğü kişi olmayanın eren kişiye yoğun sevgiyle bağlanıp hizmet eden olması gerektiğini, kendisini bu yolda kurban etmesi gerektiğini öğrendik.

  6. Şems Hazretlerinin olgunluğunda konuların hakikatini öğrenenin kaba kişilerle uğraşmaması, düşünmemesi gerektiğini öğrendik.

  7. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin konuşmasını, sırlar saçmasını, kendisinden bahsetmesini istediğini, özlediğini öğrendik.

  8. Şems Hazretlerinin sözlerinin dünyada yeni görülmüş, duyulmuş, kokusu alınmış sözler olduğunu öğrendik.

                                   *

İşte böyle yaren;

Sevilen dostun güzelliğini anlatmak, sözlerini dinlemek, hatırlamak, yüzünün güzelliğini akla getirip özlemi gidermenin tatlı bir iş olduğunu öğrendik, anladık.

                                         *

RAVLİ


Popüler Yayınlar