27 Mart 2014 Perşembe

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 445

Her hayali ko kuned der dil vatan
Buz-i mahşer sureti hahed şuden
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 5.inci cilt 1793 inci beyit açıklaması)

“ Gönülde vatan tutup yerleşen her hayal (Zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen şey) , mahşer gününde bir suret bağlayacaktır.”

Ten dağarcığını habasetle (Kötülükle, alçaklıkla) doldurursan gönülde abes (Gereksiz, yersiz, boş) hayaller doğar.

İçin yağlı, ballı yemeklere zebun (Güçsüz, zayıf, aciz) olup dolarsa, miden de daima çömlek, tencere gibi kaynar.

İçin kova gibi kanla dolmuş, karnın boğazına kadar yağlı yemekler yemekle bunalmış olduğu halde, sevinçtesin.

İyş ve nûş (Zevk ve sefa) içinde yaşar, zevkinden taşar, coşarsın.
Süprüntülük gibi pislik, kırıntı, döküntü şeylerle dolmuşsun.

Sendeki bu nefsani (İsteklere itirazsız ve mücadele etmeden katılmak)  hayhuylar (Boş ve sonuçsuz iş veya çaba), velveleler (Gereksiz telaş, gürültü ve heyecan) nedir?

                                            *
Neler öğrendik:
1.    Dünyada hayalin gizli olduğunu ancak eseri meydanda olduğunu, diğer diriliş olan Haşr’da şekil olarak görüneceğini öğrendik.     
2.     Bilincimizin algılama ve düşünme görevini yapan bölümüne doğru ve kaliteli istek ve dileklerin iletilmesini, bu isteğin bir zaman sonra gerçekleşeceğini öğrendik.
3.    Nasıl ki mühendis önce gönlünde yapacağı yerin hayalini belirleyip sonra meydana getirdiğini öğrendik.
4.    Nasıl ki yerdeki tohum bir zaman sonra şekle bürünüp kendini gösterdiğini öğrendik.
5.     Dünya aleminde gönlümüze koyacağımız hayallerin ahrette kendini göstereceğinden yaşarken gönlümüze değerli hayalleri almamız gerektiğini öğrendik.
6.    Yaşarken düzeltme imkanımız olduğunu, öldükten sonra düzeltemeyeceğimizi öğrendik.
7.    Düzeltme imkanının yaşarken olduğunu, sonra pişman olmak için bu gün imkan varken kendimizi düzeltmemiz gerektiğini öğrendik.
8.     Dünyadaki bütün sözlerimizin, yaptıklarımızın, hayal kurduklarımızın kaybolmayacak şekilde kayıt altına alındığını, ölüm sonrası bunlarla yüzleşeceğimizi ve bunlara göre hakkımızda verilen ceza ve mükafata çaresiz razı olacağımızı öğrendik.
9.    Herkesi hak ettiği yere koydukları; aşağılık işler yapanın yerinin Cehennem olduğunu, sonucuna katlanması gerektiğini öğrendik.                                                                           *  
İşte böyle yaren,
Dünyada olup bitenin ahret ile bir benzeterek karşılaştırma yapıp değerlendirme yaptıklarını, müminlerin dünyada olup bitenlerden ders aldıklarını öğrendik, anladık.

Yaşarken gidişimizi Allah’ın ölçülerine göre özeleştiri yaparak eğer yanlışa gidiş varsa tövbe ederek yolumuzu doğru yola çevirmemiz, doğru olan yolu seçmemiz ve kararlı bir şekilde yürümemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Gönül gözümüzü ümide bağlarsak; Allah’ın büyüklüğünden suçlarımızın azlığına çokluğuna bakmadan hatalarımızın yok edilip sevindirileceğimizi öğrendik, anladık.
                                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar