23 Mart 2014 Pazar

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 437

Zişthâra hob be nümayed şereh
Nist çün şehvet beter zi afat-ı reh
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 5.inci cilt 1369 inci beyit açıklaması)

“ Hırs, çirkinlikleri güzel gösterir.
Yol afetleri içinde, şehvetten daha beteri yoktur.”

Şehvet ehli fısk ve fücur (Allah’a isyan içinde olmak, günah işlemek) işlese de, riya (İki yüzlülük) ile zikir ve ibadet etse de, mademki vahdet (Allah’a yakınlık, gönlünü, kalbini Allah ile meşgul etme) nurundan nasipsizdir, o sevgilinin cemalini (Yüzünü, hakikatini) nereden görecek?

O cemal (Tanrı yüzünü, hakikatini), bayağı ( Herhangi bir özelliği olmayan, sıradan, alelade, aşağılık) kimselerden gizlidir.
Çünkü onu baş gözüyle görmek muhaldir (İmkânsızdır).

Kişi “ Allah’ın nuruyla gören” olmadıkça o tek olan şahın cemalini (Tanrı yüzünü, hakikatini) nasıl görülebilir?

Bu aşağılık kimseler surete sofi (Görünüşte aşırı temiz) görünürler ama hakikatte o nişansız cemal (Belirleyici bir işareti, alameti, nişanı olmayan Tanrı yüzü, hakikati) onların nazarından gizli kalmıştır.
                                              *
Neler öğrendik:
1.    Cinsel istek kuvvetlendiği zaman insanı sarhoş ederek kişinin kontrolünü kaybettirmesine, kişinin kararsız kalmasına sebep olduğunu öğrendik.
2.    Düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkartma yeteneği (Zekâ) gelişmemiş kişide cinsel istek zorlayıcı duruma geldiği zaman sonuçlara dikkat etmeden davranacağını ve büyük zararlar göreceğini öğrendik.
3.    Cinsel isteğe aşırı yönlenenin kalbinin kör ve sağır olacağını, eşeği bile güzel bir sevgili olarak görebileceğini öğrendik.
4.    Aşırı tutkuların ve aşırı isteklerin her çirkini güzel gösterdiğini, hayat yolunda şaşkınlığa, aklın baştan gitmesine ve yıkama sebep olduğunu öğrendik.
5.     Temiz balı görmeyenin, görmezlikten gelenin azgınlığın pisliğini bal gibi göreceğini öğrendik.
6.     Hırsın, azgınlığın ölçülerden bizi uzaklaştıracağını, doğru yolumuzdan saptıracağını öğrendik.
7.     Hırs sahibinin bütünü elde etmek istediğini ancak bütünden kendini mahrum edeceğini öğrendik.    
8.    Mümin; Allah’ın nuruyla baktığından keskin zekâsından dolayı farklı görüşe sahip olduğunu öğrendik.
                                               *  
İşte böyle yaren,
Sayısız akıllıya tuzak olan hırs ve şehvetin etkilerini tuzaklarını ve kurtulma yollarını öğrenmemiz ve bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Cinsel şehvetin çok yemekten olduğunu, eğer çok yiyen biriysen hemen nikâhla evlenmek gerektiğini öğrendik, anladık.

Nikâhla cinsel azgınlığını gidermeyenin iyilikbilmez (Nankör) birinin eline düşüp esir olabileceğini ve seni tüketene kadar sömüreceğini öğrendik, anladık.

Kendimizi böyle yıkama götürecek, bilgisizlikle ve boşlukta bırakmamamız, işe kendimizi vererek bu beladan kurtulmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Doğru yoldan gitmeyenlerin rezillik ve utanç içinde can verdiklerini, alçaklar defterine yazıldıklarını öğrendik, anladık.

Yemek yemede sınırların üstüne çıkmamamız gerektiğini, hayat akışımızda fiziksel ve ruhsal dengeyi bozmamamız gerektiğini, hormonların bizi yönetmesine izin vermememiz gerektiğini, cinsel iştahımızın azgınlaşmasına engel olmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

                                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar