24 Şubat 2014 Pazartesi

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 384

Şadi-i ten suy-i dünya-vi kamâl
Suy-i ruz-i akıbet nakz-u zevâl
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 4.inci cilt 3097 inci beyit açıklaması)

“ Ten (Vücut) sevinci dünyaya mensup olana yücelik, fakat ahret gününe göre noksan ve zevaldir (Yıkım).”

“ Ten, dünyada nefsin heva ve hevesleriyle (Boş ve geçici zevklerle) sevinir, gülerse can o âlemde muradına ermez (Dileğine isteğine kavuşamaz).

Ten, Hak yolunda zahmete (Güçlüklere) katlanır, aşk derdi belasını (Sıkıntısını) çekerse can rahat eder, zevk (Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden, düşünülmesinden doğan hoş duygu) ve sefa (Gönül rahatlığı, sakinlik, endişenin kalmaması) içinde hayat sürer.

Kim dünyada mütevazı (Alçak gönüllü) olursa, sonunda bey olur, padişah olur.

Ten, iyş ü işret (Sevilenle beraber olmanın verdiği sarhoşluk) içinde murat (Dilek, istek) sürdükçe can, bakiy (Ebedi) olan işretlerden geri kalır.

Takva (Allah’tan korkup yasaklarından uzak durmak) ve dinden ötürü olan yokluk ve varlığı, zarurette (Mecbur) kalan aciz bir kimsenin yoksunluğu gibi görmeyin.

                                          ***
GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.
                                           ***
Neler öğrendik.
1.    Arzularını, isteklerini, zevklerini dünyada isteyenlere Allah’ın verdiğini, bu isteklerin dünyada karşılandığı için ahrette nasiplerinin olmayacağını öğrendik.
2.    Zorlukların, zahmetlerin, yorgunlukların, hastalıkların cennet yolu üzerine döşendiğini, cennete gideceklerin bu zahmeti seve-seve çekeceklerini öğrendik.
3.    Hoşa giden, kolayca elde edişlerin cehennem yoluna döşendiğini, cehenneme gideceklerin bu eğlenceye dalarak vakit kaybedeceklerini öğrendik.
                                     *
   İşte böyle yaren,
Allah’a sevgiyle bağlanmış kişilerin davranışlarının kişisel istek ve tercihlerinde olmadığından farklı davrandıklarını bilmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Allaha sevgiyle bağlananların Allah’ın verdiği hoşluk, eminlik, mutluluk içinde yaşadıklarını, başlarına her ne gelirse gelsin sevgiliden geldiğini bilerek gönül rızasıyla kabul ettiklerini öğrendik, anladık.

Allah’ın bize verdiği sayısız tatlı nimetler yanında acı da vereceğinden bu acı karşısında şikâyetçi olmamızın yanlış olduğunu öğrendik, anladık.

RAVLİ GÜLŞENİ TEVHİT VE TUHFE-İ ŞAHİDİ yazarak daha geniş bilgi edinmek için Googleden veya  bu blogtan ara- dan okumalısın.
                                               *                                                    

RAVLİ

Popüler Yayınlar