9 Şubat 2014 Pazar

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 354

Zin horişha endek endek bâz bur
Kin gıday-ı har buved ne ân-ı hür
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 4.inci cilt 1977 inci beyit açıklaması)

“ Bu yiyecekleri yavaş-yavaş azalt.
Zira bunlar eşek gıdasıdır.
Hür adamın gıdası değildir.”

Ne vakte kadar tenin esiri olacaksın?
Hür ol!

Bu fani (Yok) olan gıdadan kesil.
Bol-bol ihsan eden Tanrı’dan vaki olan gıdayı iste.

Sakın bu aşağılık gıda ile yetinme.
Bu maddi gıdalar nefse kuvvet verir.

O ruhani gıda ise ruha yakınlık verir.
Bu gıda, teni helâya götürür, öteki gıda, canı temizler ve aziz eder.
Bir müddet o ruhani gıdadan tatsan, o ten gıdasına şimdiye kadar feda ettiğin cana acırsın.
                                          ***
GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.
                                           ***
Neler öğrendik:
1.    Yemekten maksadın akıl olduğunu, ekmek ve su olmadığını öğrendik.
2.    Canımızın akıl nuruyla aydınlandığını, parladığını, ışık saçtığını öğrendik.
3.    İnsanı geliştiren gıdanın nur olduğunu, her gıdadan gelişme sağlanamayacağını öğrendik.
4.    Nur dışındaki gıdalardan perhiz etmemiz gerektiğini öğrendik.
5.    Sonradan kazanılan aklın kitaptan, hocadan, tekrar etmekten oluştuğunu, bu ezberlemelerin öğrenme yeteneğimizin ağırlaşacağını öğrendik.
6.    Hakkın verdiği aklın kaynağının, pınarının canda olduğunu öğrendik.
7.    Gönülden oluşan bilgi ırmağının saf bir cevher olduğunu, bozulmayacağını öğrendik.
8.    Başkasından gelecek aklın her zaman gelmeyeceğini, gelse bile bulanık olarak geleceğini öğrendik.
                                                                         *
İşte böyle yaren,
Hazreti Mevlana bilgiyi ilk kaynaktan edinmemiz yani Haktan olması gerektiğini bize öğütlemektedir.

RAVLİ LEDÜN İLMİ yazarak geniş bu blogdan okumalısın

                                               *                                                    

RAVLİ

Popüler Yayınlar