10 Şubat 2014 Pazartesi

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 355

Çun hori yekbâr ez mekûl-i nur
Hâk rizi berser-i nân-ı tenur
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 4.inci cilt 1959 inci beyit açıklaması)

“ Bir kerecik nur yemeğini yedin mi ekmekliğin de, ekmek pişirilen tandırın da başına toprak saçarsın.”

Sen Allahın mest (Kendinden geçmiş, sarhoşçasına) bir aşığı (Aşırı sevgi ile bağlılık duyan) olursan her rızıktan, her gıdadan Hakkın nurunu bulursun.

Sevgiliden başkasından yüzünü dönersen sevgiliyi gönlünde bulursun, bulunca da artık onu gönlünden ayıramazsın.

Gerçi sen et ve deri içinde hapistesin ama bu hapis ve meşakkat (Güçlük) içinde de dostla berabersin.

Kim bir samanlıkta sevgilinin visaline ererse (Kavuşursa) o samanlık, onun için çimenlik ve çiçeklik olur.

                                          ***
GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.
                                           ***
Neler öğrendik:
1.    Yemekten maksadın akıl olduğunu, canımızı Hakkın akıl nuruyla nurlandırmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Hakkın nur gıdasıyla gıdalaşmanın insanda gelişme sağladığını öğrendik.
3.    Su ekmek telaşını bırakıp Hakkın nur gıdasına (Aklına) kavuşmak için uğraşmamız gerektiğini öğrendik.
                                                                         *
İşte böyle yaren,
Haktan gelen nur ile çalışan aklın faydasını görenin başkalarından daha üstün görüşe sahip olacaklarını öğrendik, anladık.

Hakka yaklaşmakla, Hakkı sevmekle, Hakkın sözlerini önemseyerek ve doğru kabul ederek yaşamına geçirenin elinden hiç gitmeyecek kazanımlara kavuştuğun öğrendik, anladık.
                                               *                                                    

RAVLİ

Popüler Yayınlar