28 Mayıs 2014 Çarşamba

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 569

Hlkra çun âb dân safi zulâl
Enderân tâbân sıfat-ı Zülcelâl
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 6.inci cilt 3172 inci beyit açıklaması)

“ Bu halkı (Aşk cemaatini), su gibi berrak ve duru bil.
O suda parıldayan, ululuk sahibi Tanrı’nın sıfatlarıdır.”

Tanrı’nın ilmi alimlerin (Allah’ı en iyi ve en çok bilenlerin ) canından gelir.
Lütfu (güzellik, hoşluk, iyi davranış), rahmeti (Merhamet, acımak, şefkat etmek, ihsan etmek, esirgemek) kerim (Her şeyin en iyisi, faydalısı, şerefli, muhterem, cömert, hoş gören, görmezlikten gelen) olanlardan zuhur eder (Ansızın kendini gösterir).

Hükmü, adli, heybeti hakimlerden, vergisi, ihsanı, ihsan eden kimselerden görünür.

Kutsiyetinin (Temizliğin ve parlaklığın) ve nurunun aynası (Tanrı ışığının şekil olarak göründüğü), müttekilerdir (Bütün günahlardan kendini koruyan, dinin yasak ettiğinden, şüpheli olanlardan uzak duranlardır).

Hidayeti (Doğruluk, İslamlık, Hakkı hak bilip, temelsiz olanı, iç boş olanı bilip, doğru yolda yürümek, azgınlıktan ve inkar etmekten kaçınmak ), mürşitten (Tasavvufu öğreten, sırları ve gerçekleri gösteren kılavuzdan, şeyhten) zuhur (Meydana çıkar) eder.

Re’feti (Acımayı, esirgemeyi, merhamet etmeyi), şefkati (Sevecenliği), babadan ve anadan, Hilmi (Huy yumuşaklığını, şiddete tahammül etmeyi, nefsani heyecanlardan korunmayı), sabrı (Acıya ve zorluğa katlanmayı) da dervişlerden görünür.

Allah zâhirdir (Görünen, açık, belli, meydanda), mazharlardan (Görünenlerden) görünür.

Allah bâtındır (Gizlidir, sırdır, içtedir), fikirlerden (Düşünceden elde edilenlerden) , vehimlerden (Belirsiz fikir ve düşüncelerden) uzak ve ötedir.
                                        *
Neler öğrendik:
1.    Allah’a aşkla inanan bilginlerin topluluğunu temiz, güvenilir, inanılır ve faydalı kişiler olarak bilmemiz gerektiğini öğrendik.
2.    Manaların zamana bağlı olarak değişmediğini, fakat toprağa, suya, ateşe, havaya bağlı olanların değişimler gösterdiğini öğrendik.
3.    Gökyüzünde dolaşan yıldızlar gibi güzel yüzlü mana insanlarının aşklarının Allah’a olan aşk olduğunu öğrendik.
4.    Her şey aslına döneceğini öğrendik.
                                            *
İşte böyle yaren;
Allah’ı isteyenin, bulup görüşmek isteyenlerin Hak âşıklarını bulup konuşması gerektiğini, çünkü onların güzelliğinin Allah’ın sıfatlarının o kişilerde göründüğünü, bilindiğini öğrendik.
                                             *

RAVLİ

Popüler Yayınlar