9 Mayıs 2014 Cuma

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 530

Atlas-ı ömret bemıkras-ı şuhur
Bürde pâre hayat-ı gurur
 (Hazreti Mevlana, Mesnevi 6.inci cilt 1720 inci beyit açıklaması)

“ Ömür atlasını (Değerli yaşam zamanını), gurur terazisi (Her şeyi kendi beğenisine göre tartıp değerlendiren), aylar makasıyla parça-parça kesip duruyor.”

Bu ömür atlasını hırsızın eline bırakma.
O, karşılık bedelini vermeden parça-parça keser.

Kibirden (Büyüklenmeden) temizle de şahın huzuruna öyle götür.
Onun kadri (Değeri, kıymeti) orada bilinir, o kapıya götür.

O vakit Allah’tan bakiy (Ebedi) olan hil’ati (Ferahlık elbisesini) kazanırsın ve onunla mülakat (Buluşur, görüşür) eder, ebediyen visaline erersin ( Allah’a kavuşursun).

Tanrı’ya yakınlık, vuslat istiyorsan (Sevgili ile buluşmak) ömrünü Zül-Celâl’in (Büyüklük, ululuk sahibi olanın) emrine harca.

İştiyakla (Özlem duyarak) Allah’ın visaline (Kavuşmaya) talip ol ki, firak ve hicran (Ayrılık ve bölünme) ateşiyle yanmayasın.

                                       ***
 GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.
                                           ***
Neler öğrendik:
1.    Sıkıntı ve ferahlığın birlikte geldiğini, önce sıkıntının kendini gösterdiğini sonra da ferahlığın kendisini gösterdiğini öğrendik.
2.    Başımıza gelen belaların Allah’tan geldiğini bilerek sabır etmemiz, ferahlığın kendisini gösterene kadar acele etmememiz, gönlümüzü temiz ve hazır tutmamız gerektiğini, hazır olmayana verilecek ferahlığın verilmeyerek geri götürüleceğini öğrendik.
                                                 *                                                      
İşte böyle yaren,

Hayat döngüsünün masalları dinleyip varlığımızı gerçeklerden uzaklaştırırsak değerli ömrümüzün parça-parça gittiğini göremeyeceğimizi, her şey elinden gidince de zamanın geçip gittiğini, elimizde bir şey kalmayacağını, geri alışın olmayacağını öğrendik, anladık.
                                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar