14 Aralık 2016 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 1340 İNCİ BEYİT

 (Mevlana Hazretleri Tebrizli Tanrı Şems’ini anlatıyor)
1340- Ululuğu (Büyük olmayı, büyüklük taslamayı) bıraktın mı Tanrı arılığına (İnsanda aradığı temizliğe), Tanrı zevkine (Tanrıyı tanımak- bilmek ve görmekten oluşan hoş duyguyla) dolarsın, o vakit bu ululuğun ne faydası var, bilir-anlarsın.

Gene ilkbahar nağmeleri, ilkbahar zevki (Tadının, lezzetinin)-sefâsı (Gönül rahatlığı) geliyor Şemseddin’den, gene geliyor şarap kadehinin (Hakikati olduğu gibi görmenin) neşe’si, yeşilliğin zevk eyyâmı (Hoşa giden zamanlarını yaşarsın).

Gönlüm doydu (Mu sözleri yetmez kendini görmek istersin) artık şaraba (Kendimden geçişe) da, sakiye (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kimseye) de;
Çünkü kollarını açmış, geliyor onun vuslat (Kavuşma) çağı.

Gönül güvercinim, gene avlanmaya uçtu;
Ne mutlu çağdır avdan dönüp geleceği çağ.

Devlet davulunu çalıp duruyorum;
Sevgili duyar da gelirse yüz binlerce defa güzelleşir şu sapsarı yüzüm.

Güzellik saltanatı sevgilime mahsus, güzellik, o Ay yüzlümün yüzünde karar kılmış;
Belki ben de onun yüzünden rahata kavuşurum, huzur-karar bulurum.

Gül bahçesi açılır-saçılır da şu dikenin kucağına gelir diyorum;
Bu hevesle yüreğimin çarpıntısı duruyor, heyecanım yatışıyor.

Huysuz aşk, kumar evine tekrar geldi de oyuna girişti mi o incinin aşkıyla nice başlar, oyun zarları gibi yutulur gider.

Sarhoşluğundan (Çok fazla mutlu olacağından) hiç şüphem yok;
Ancak şunu biliyorum ki ayılınca o kavgadan, o kavgacı ayrılıktan vazgeçecektir, üstüne bir mahmurluktur (Üstüne bir ağırlık), çökecektir.

Bir gün olup da kıvılcımlar saçan kadeh (Başkalarını ateşleyecek, tutuşturacak olanak), gene elime geçecekse bir mahmurluktan (Sersemlik, üstünde oluşan ağırlık) gam (Tasa, dert, elem, keder, kaygı) yok sana.
                         ***   
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Büyüklük taslamaktan yani kendimizde olmayan bir özelliği varmış gibi göstermenin kişiye kazanç getirmediğini öğrendik.
2.    Büyüklük taslamaktan vazgeçmemiz gerektiğini, Tanrının dostlarında aradığı temizliği doğruluğa sahip olmaktan oluşan zevkin içine dalarak Tanrının verdiği fayda sağlayan ululuğa sahip olmamız gerektiğini bilmemiz anlamamız gerektiğini öğrendik.
3.    Ululuğu Şemsi Tebrizi Hazretlerinde görüp tanıyabileceğimizi, sözlerle öğrendiklerimizin yetmeyeceğini, onu görmek için, onu davet etmek için içten bir isteğe sahip olacağımızı öğrendik.
4.    Ululuk sahibinin sözlerinin, bakışlarının özeleştiri içerdiğinden kavga, kavgadan oluşturan ayrılık oluşturacağını, fakat bunların bizi yetiştirmek için bir oyun olduğunu bilmemiz ve kendimizden geçmemiz sonra da üzerimize bir ağırlık çökeceğini daha sonra verdiği faydayı anlayacağımızı öğrendik.
                              *                                 
İşte böyle yaren;
Bir şeyin aslını, esasını, niteliklerini, özünü, gerçekliğini, doğruluğunu, yaratılış özelliğini, benzetmelerden-gerçek anlamı dışında kullanılmasından temizlenmesi ile olaşan gerçekliğe yani hakikate ululuğunu Tanrıdan almış kişiden öğrenebileceğimizi, bu öğrenişten sarhoş olacağımızı öğrendik, anladık
                               *                                                          

RAVLİ

Popüler Yayınlar