14 Ocak 2014 Salı

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 302

Herçi mekruhest çun şud o delil
Suy-ı mahbubet habibest-ü halil                                                                       
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 4.inci cilt 80 inci beyit açıklaması)

“ Her ne olursa olsun istenmeyen, hoşa gitmeyen bir şey bile olsa mademki sana kılavuzluk etti, sevgiline ulaştırdı, sevimlidir, dosttur.”

Din yolunda bu riyazetler (Kanaat içinde yaşamak), bu çalışmalar ve dostun şevkiyle (Çok istek, şiddetli arzu) bu inlemeler, bu ağlamalar, aşktan ötürü rahatı ve nefsanî (İhtiyaç olmayan, keyif için arzulanan) lezzetleri terk etmeler, hâsılı (Ortaya çıkan) aşk derdini (Tasa, keder, kaygı), mihnetini (Zahmet, eziyet, dert, bela) çekmeler nefse hoş gelmez ama muhakkak ki bunlardan ruha rahatlık gelir.

Bu fani (Yok olup gidecek) dünyada nefsin, zevk ve sefa içinde yaşamayı ister.

Cihanın devlet ve izzetine (Değer, kıymet, kudret, saygın, aranır olmak) ermek, hakikatten gafil (Habersiz) olan dostlarla bir araya gelerek sevinmek arzusunu besler.

                                              ***
GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.

                                           ***
Neler öğrendik:
1.     Kişilere ve olaylara kendi gözümüzle bakmamızın yani kendi anlayışımıza göre değerlendirmemizin yanlışa düşürebileceğini öğrendik.
2.     İsteyenin, sevenin gözüyle bakmamızla yani ne için istendiğini anlamaya çalışmakla daha doğru değerlendirme yapabileceğimizi öğrendik.
3.     Allah’a yönlendiren kişilerin kişisel eksikliklerini veya yanlışlarına bakarak değerli yönlendirmelerini göz ardı etmenin yanlış olduğunu öğrendik.
4.     Allah âşıklarının kişi ve olaylara bakış açısının çok değerli olduğunu, kanıksamadan, usanmadan dinleyip değerlendirmemiz gerektiğini çünkü Allah’ın onlara özel göz verdiğini, bizim göremediklerimizi onların gördüğünü öğrendik.
                                          *
İşte böyle Yaren,
Allah âşıkları çevre rahatsız etmesin diye bilinçli olarak birtakım delilikler yaparak halkı kendilerinden uzaklaştırırlar.

Eğer şans kader böyle biriyle tanışma imkânı verirse sakın ondan kopma, hizmet et ve dediklerini can kulağıyla dinle önerdiklerini yap.

Söz onun ağzından kulağına gelir ama sen O söyletene bak.
Allaha yaklaştıran kişinin durumu, konumu ne olursa olsun dostumuz olarak kabul etmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

                                           *                                                                                                                                                                                              RAVLİ 

Popüler Yayınlar