30 Mart 2023 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8130 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

8130. Şeker gibi (Çok sevimli, güzel) söze başladı mı, zerreler (Çok küçük parçalar) bile, görünsün ki duymak için kulak açmış.

Günler günü geçmiştir, zaman onları dondurmuştur.,

Onun canındaki sıcaklık, canlarına vurur ümidine düşerler (Gerçekleşeceğine inanırlar).


Onun lûtfu (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım) olmasaydı kıskanç canlar, adını bile andırmazlardı bana.


Şemseddin, gerçekten de ulular ulusudur (Erdemleri bakımından çok büyük, yüce, çok yüksek, çok büyük olan), efendiler efendisi (Buyruğu yürüyenlere sözü geçen)...

Onun canındaki güzellik yüzünden bütün sıfatlar, bütün hünerler, güzelliğe kavuşmuştur.


Bedendekilere de yüz gösterir ümidiyle gerçeklerin canları, taşkınlıkla yenlerini - yakalarını yırtmışlar.


O güneş (Şems Hazretleri), bir kez bakar, görür de sayesinde yeşerir, meyve verir, meyvesi de yetişir, olur dedim de ümit tohumunu ektim.


Güzelim gözlerinizin gölgesi (Yardımı, koruması) canlara candır (Yaşamayı sağlayan, güç ve dirilik veren madde dışı varlık), yarabbi, o gölgeyi (Yardımı, korumasını) tekrar ihsan et (Bağışta bulun) bize de gelişelim (İlerleyelim, olgunlaşalım, genişleyelim) .


Can penceresinden başını çıkar da aşıkları gör.,

Kötü kişilere padişahın sabah şarabından (Sersemlikten kurtaracak Tanrı şarabından) ver.


Bizim (Bakış) penceresinden başını çıkar da aşıkları gör.,

Kötü kişilere padişahın sabah şarabından ver.


Bizim canlar bağışlayan padişahımızın lütuflarıyle (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım) savaşa da, ibadete de, yoksulları doyurmaya da yeni bir can ver.


İbrahim'in (Peygamberin) yardımları;

Elini tuttuktan sonra (Tanrı emri ile oğlu İshak'ı kurban edecekken koç gönderilir, ve koçu kurban eder (Tekvin 22 bap)) başının kesilmesi, İshak'a ziyan mı verir a gönül?

                                  ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                 ***

Neler öğrendik;

  1. Mum halindeki kişi Şems Hazretleri, Mevlana Hazretleri veya aşıkları tarafından kişinin uyandırılması ile onların güzel sözlerini duymak için bütün vücudunun en ufak parçalarının bile kulaklarını açtıklarını, hakikatini olduğu gibi görmek için akıllarını-fikirlerini hazırladıklarını öğrendik.

  2. Büyüklerimizi zaman dondursa bile onların sıcaklığı canımıza tesir ederek ümidimizin gerçekleşmesini, inancımızın kuvvetlenmesini yaşayacağımız öğrendik.

  3. Büyüklerimizden gelen iyilik ve yardımı kıskanç kişilerin canının söz etmeyeceklerini, benzer yanlarından bahsetmiyeceklerini öğrendik.

  4. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini erdemleri bakımından çok büyük, yüce, çok yüksek, çok büyük biri olarak gördüğünden, canında sayısız özellikler ve güzelliklere kavuştuğunu öğrendik.

  5. Gerçekleri gören ve anlayanların Şems özellikleri karşısında coşkunlukla üstünü başını yırttıklarını öğrendik.

  6. Şems Hazretlerinin koruması altına girenlerin ilerleme ve gelişmede olgunlaşmaya ulaşacaklarını, Allah'tan dua ederek bize bağışta bulunmasını dilememiz gerektiğini öğrendik.

  7. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinden aşıklara yardım etmesini, sersemlikten ve bilinmezlikten çıkartmasını istediğini öğrendik.

  8. Şems Hazretlerinin iyilik ve yardımlarıyla savaşa da ibadete de, yoksulları doyurmaya da yeni bir can vermesini Mevlana Hazretlerinin dilediğini, istediğini öğrendik.

                                  *

İşte böyle yaren;

Allah dostları elimizden tutunca koruması altında olacağımızı, başımıza gelen ile imtihan içinde olsak bile bize zarar gelmeyeceğini, öğrendik, anladık.

                               *

RAVLİ


Popüler Yayınlar