3 Mart 2023 Cuma

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 7860 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

7860. Onsekiz bin (Çok) neşe (Mutlu olmaktan doğan ve dışa vurulan sevinç)-zevk (Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden, düşünülmesinden doğan hoş duygu) alemi (Durum ve şartlar) gösterildi de nefsimiz, ancak senin güzelliğine karşı coştu;

Ancak onu istedi.

Tamu (Cehennem) kafirlerin (Tanrının varlığına ve birliğini kabul etmeyenlerin, tanımayanların) yeri,

Uçmak (Ruhun göğe yükselmesi) müminlerin (İnanan, inançlı, imanlı Müslümanların).,

Aşıklar için;

Yok olmaksa (Allah'ın varlığında var olmak, kendinden geçmek) nefsimize değer ancak.

Vefa (Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı) gerçeğinin temeli, razılık özetinin sırrı (Uygun bulmanın, beğenmenin, benimsemenin, istemenin, kabul etmenin açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalması gereken, gizli tutulan yerlerinin), canın ıssı (Kendisinde olan bir şeyi yasa sınırları içinde istediği gibi kullanabilen kimse) Şemseddin'dir, nefsimizin arılığı bizim.


Binlerce misk, bedenlinin güzel kokulu canına karşılık nefsimizin gözleri aydın olsun diye Tebriz toprağından sürmeler geliyor bize.


Bu Feridun (Ulu Arif Çelebi) kutlu olsun bize;

Feridun, din padişahı olacaktır çünkü.


Gökteki Ay gibi parlaktır, apaydındır;

Mısır ülkesi gibi şeker mi, şekerdin tatlı mı tatlıdır Feridun (Sultan Veled'in oğlu ve Mevlana Hazretlerinin torunu olup Emir Arif-i kebir ve Ulu Arif Çelebi diye anılan, babasından sonra Mevlana Hazretlerini temsil eden zattır ki 670 (1272) doğmuş, 719 Zil Hiccesinin 23. salı günü vefat etmiştir (1320).


Devlet yağız atına eğer vurur da kutluluk meydanında top çevgen (Ucu eğri sopa ile) oynar Feridun.

Tümden güneş, tümden arılık, olarak, kinden arı (Temiz) bir halde devlet (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamına) burcundan Ay gibi doğru Feridun.

Yöcelik, oturamaklılık kılıcıyla gam Dahhak'inin ( İnançlar bakımından gerçek olmayan, çürük, temelsiz, asılsız, boş, beyhude, geçersiz din oluşturup yaymaya çalışan kişinin) boynunu keser Feridun (Firdevsinin Şahnemisinde anlatılan, İran hükümdarı Cemsid'in soyundan gelen Abtin'in oğlu olup, babasının katili Dahhak'ı yakalayıp dağda hapseden kahraman). .

Tanrı'ya hamdolsun (Şükürler olsun) ki şimdi devlet köşkünde mevkileri arttırır, töreler kor Feridun (Ulu Arif Çelebi).

                                 ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                               ***

Neler öğrendik;

  1. Allah'ın yarattıkları neşe ve zevk veren dünyaları gösterdiğini, hayellerle birleşen isteklerimizin Allah'ın kendisini istediğini öğrendik.

  2. Allah'a inanmayanların gideceği yerin Cehennem olacağını, bunca veriye rağmen anlamayan görmeyen, gördüğünü kabul etmeyen kişinin gideceği uygun yerin Cehennem olacağını öğrendik.

  3. Müminler için hızlı yücelmek, arzuladığı yere kavuşmak için yolların açık olduğunu öğrendik.

  4. Aşıkların Allah'ın varlığında var olmak, kendini yok saymakla birliğe ulaşma yolunun açık olduğunu, değerli olduğunu öğrendik.

  5. Şems Hazretlerine sevgiyle bağlananın, sevgi ve dostluk bağlılığı gösterenin sırların sırrana ulaşabileceklerini, yetkisini istediği gibi kullanabilecek duruma geleceklerini öğrendik.

  6. Hayalle birleşen Şems Hazretlerinin yüzünü görme isteğimizin müjde kokularının Tebriz toprağından yani doğduğu, yetiştiği yerden geleceğini öğrendik.

  7. Mevlana Hazretlerinin torunu Ulu Arif çelebinin dünyaya geldiğini, Dünyadaki görev ve durumunu Mevlana Hazretlerinin özetle bizlere bildirdiğini öğrendik.

  8. Ulu Arif Çelebinin Mevlana Hazretlerinin özelliklerini taşıyan, devlet sahibi biri olduğunu öğrendik.

                                      *

İşte böyle yaren;

Ulu Arif Çelebinin Mevlana Hazretleri gibi devlet sahibi olarak Mevlevi tekkelerini çoğalttığını, yeni usuller koyduğunu öğrendik, anladık.

                                     *

RAVLİ

Popüler Yayınlar