10 Temmuz 2021 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 2350 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
 
2350. Beni sürerse kapısından tertemiz eder beni;
Lütfeder (Yüksek ve saygın bir kimse alçak gönüllülük gösterip), görünürse yok eder-gider beni.,
Uzaklaşırsa benden, kocaltır (İhtiyarlatır) beni;
Dilerim sağ olsun buluşacağımız günedek.
 
Lütfetti (Alçak gönüllülük gösterdi) de eşiğimi yüceltti;
Ok attı da bayrama kurban etti (Aşk uğruna yakınlaştırdı) beni.,
Ok atmaya başladı mı derdim, hastalığım da o oklardadır, ilacım, şifam da o oklarda.
 
A geceleri aydınlatan Ay, a başların tacı, doğulardan doğdun, göründün de gecem, kuşluk çağına (Sabahla öğle arası zaman) döndü.
 
Bir güzelim kurtuluş, bir hoş murada eriş (İsteğe, dileğe, amaca ulaşma) yerinde doğdu, ışıdı;
Uykuları, sersemlikleri dağıttı-gitti;
A güvencim (Korku, çekinme ve kuşku duymadan inandığım, bağlandığım), dayancım (Olayların arkasında veya altında kalındığı zaman varlığıyla destek ) olanlar;
Gevşek davranmayın;
Fırsatı ganimet bilin de (Oluşan uygun durumu sevinçle karşılayıp ondan hemen ve en iyi bir biçimde yararlanmada) tez (Çabuk) olun.
 
A gözüm, onu görünce yumulursan (Kendini bir işe istekle vermek, girişmek, saldırmak, atılmak için) şükret hamdet bu hale (Tanrı’ya yaptığı bu iyiliğe karşı kendini borçlu say).,
Çünkü ona bakarsan kızdırırsın onu da döner, görünmez yerlere gider.
 
Kurtulma bu dertten sen ey aşık, eziyetler çek, kıvran-dur..
Gökte yıldız akar gibi (Hızlı hareket ederek) ak;
Sön, yok ol-gitsin.
 
Ey gören, fakat görünmeyen;
Gözden uyku kaçtı;
Gece yola düşmek için gönlüm tutsaklıktan kurtuldu;
Haydin;
Bu alemin ardına doğru düşün yola.
 
Tembeldim (İş görmeyi, çalışmayı sevmeyen, çaba göstermekten, sıkıntıdan kaçan, üşengeç), aylaktım (İşsiz, boş gezen, avare);
İşe - güce soktu beni- onun düşünce dudu kuşu (Papağan), şeker gibi
yeyiverdi beni.
 
Ezel (Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik) güneşinin parıltısı, canı, cihanı besleyip yetiştiren, gülbeşeker gibi olurdu, yetiştirdi beni.
 
A çarh-ı felek (Kaderim) dedim, senin cefanı (Eziyetini) çekecek adam değilim ben..
A geçer akça (Madeni para) dedi, yoksa şu adam, arık mı (Zayıf, güçsüz) buldu beni?
                        ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN 
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Allah yakını Şems Hazretleri kapısından kovduğu zaman insanı tertemiz ettiğini, iyilik, yardım için görünürse yok ettiğini, uzaklaşınca ihtiyarlattığını Mevlana Hazretlerinden öğrendik.
2.    Şems Hazretleri, Mevlana Hazretlerinin alçak yerden art arda gelerek yükselen, birbire belirli aralıkları olan düz yüzeylerden herbirine yakınlaştırdığını öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin ok atarak istikamet ve yer gösterdiği yerlere Mevlana Hazretlerinin gittiğini, bunu hem dert hem de ilaç, şifa olarak kendine mal ettiğini, sahip çıktığını, kabullendiğini, bağlandığını, ısındığını öğrendik.
4.    Şems Hazretlerinin karanlıkları aydınlatan, karışıklıkları gideren, görüşümüzü, görmemizi güçlendiren kişi olduğunu öğrendik.
5.    Şems Hazretleri kurtuluşu sağlayan, amaçlarımıza ulaştıran, uykuları üstümüzden kaldıran, sersemliği üstümüzden atan güvenilecek, dayanılacak sağlam kişi olduğunu öğrendik.
6.    Şems Hazretlerini görünce sevinmemiz, Tanrıya şükretmemiz, dikkatli bakarak kızdırırsak göremeyeceğimiz yere gideceğini öğrendik.
7.    Şems Hazretlerini aşık olmanın derdini, eziyetini çekmemiz, hızlı hareket ederek varlığında kendimizi yok etmemiz gerektiğini öğrendik.
8.    Ey bizi gören fakat görünmeyen Allah için uykuya teslim olmaktan kendimizi kurtararak yola düşmemiz, Mevlana Hazretlerinin yaşadığı, yararını gördüğü, kendisini sevip inanan dostlarına bu yolu açtığını, inceliklerini gösterdiği yere doğru gitmemiz gerektiğini öğrendik.
9.    Aşkın insanı tembellikten, aylaklıktan kurtardığını, besleyip yetiştirdiğini, tatlı bir hale getirdiğini öğrendik.
                            *
İşte böyle yaren;
Aşkla Mevlana Hazretlerini kendine önder seçen, ona sevgiyle bağlanıp hizmet edenin,  sözlerini doğru kabul edip yolundan gidenlerin kaderlerini değiştirecek güce ulaşacağını öğrendik, anladık.
                                *
RAVLİ
 

Popüler Yayınlar