11 Mart 2021 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 1140 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
1140. Ok gibi dümdüz canım elinde (Ok atan) yaya döndü;
Felek, bu yüzden bana kinlenir (Öç almak ister) de her yandan bir pusu (Saldırmak için saklanarak bekleyeceği yerler) kurar (Hazırlar).
 
Lütfun (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım) her solukta beni kendisiyle eş-dost eder, seninle düşer-kalkarım da o yüzden gökyüzü de izimin tozunu sürme (Kirpik diplerine sürülen siyah boya) gibi gözüne çeker, göktekiler de.
 
Tanrı, Tebriz'de tuttu da beni kul-köle (Sevgiyle bağlayıp, dost etti, karşılıksız hizmet eden) etti Şemseddin'e, buna şükrediyorum da her solukta secdeye kapanıyorum.
 
A benim canım (Yaşamım, hayatım), a benim cihanım (Dünyam), iki (Madde ve mana) dünyada da yüzüne benzer yüz nerde?
Cana sitem edersen (Alınganlığını, kırgınlığını, üzüntünü öfkelenmeden belirtirsen) et, senden sitem de gelse değer (Önemlidir).
 
Madem ki her yanda yüzünün ışığı var, zamanında kimdir iki yüzlü (İki tarafı olan)? Mademki her yüzü kavarmış (Değişik), tutmuşsun, nerde bir başka yüz?
 
Yüzünü gören kişinin gözüne yeryüzündeki define de soluk (Rengi kaybolmuş, solmuş, matlaşmış) görünür, gökyüzündeki Ay da.
 
Seninle çırçıplak (Çok açık biçimde) olursam daha da hoşuma gider;
Beden elbisesinden soyunayım da lütuf (İyilik, bağış) kucağın canıma elbise olsun, kaftan kesilsin.
 
Zevkim zahid (Kendini Allah’a adamış kişi) çıkarır, kadehini arif (Çok anlayışlı ve sezgili kimse) çeker (Sarhoşluğuma katılır);
Seni, bilgin över, zatınsa (Kendin) benimdir, benim.
 
Kim candan bahsederse yüzünü gösteririm ona;
Ejderha (Kuvvetli sinsi ve hain) bile olsa aşkın zümrütlük (Cam parlaklığında yeşil renkte kıymetli) eder.
 
Yüzü böyle olan kişiye, hele bir de aşk havasına düşmüşse, padişah bile kulluk (Sevgiyle bağlanıp hizmet) eder:
İsterse kul (Başkasına bağlı olursa) olsun.
                        ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN 
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin Mevlana Hazretlerinin kader yolunu değiştirdiğini, yazılı olan kaderi uygulayan feleğin bu duruma gizli düşmanlık  yaparak kendi yazılı olanı uygulamak için uğraştırdığını, tuzak kuruduğunu öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin Mevlana Hazretlerini kendisine eş- dost edinerek yaşam sürdüğünü için bu yüzden gökyüzünün bile bu yolun faydalarını görerek daha güçlü görüşe sahip olduğunu öğrendik.
3.    Mevlana Hazretlerini Şems Hazretlerine sevgiyle bağlayıp hizmet ettirenin Allah olduğunu, bu yüzden Mevlana Hazretlerinin şükürler ettiğini öğrendik.
4.    Allah’ın sevgiyle bağladığı, dost ettiğini sevgili olarak kabul edip onun nazını, sitemini hoş karşılamamız gerektiğini öğrendik.
5.    Şems Hazretlerinin nurlu yüzünü görenin define görmüş gibi sevineceğini öğrendik.
6.     Sevgili ile bir arada olunca herşeyden soyunmuş olarak, çok açık biçimde araya girecek hişbir söz, davranış, madde, mana girmemesi gerektiğini öğrendik.
7.    Candan konuşan kişi sinsi ve hain bile olsa Mevlana Hazretlerinin hakikatını göstererek değiştireceğini, aşkı ile onu değerli hale getireceğini öğrendik.
8.    Şems Hazretlerine padişahların bile sevgiyle bağlanıp dost olduklarını öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Allah’ı görmek isteyenin yalvarması ile Allah’ın o kişiyi dostlarından birini sevdirerek yaklaştırdığını, o kişinin kılavuzluğu ve öğretisi ile kişinin huzura alınacak duruma getirildiğini öğrendik, anladık.
 
Allah yolunda arkadan gelenler, beraber gidenler, önden gidenler, ulaşmı olanlar olduğunu, ulaşanlarda alt-üst durumunun kalmadığını, kendilerine yok ederek Allah’ın varlığıyla var olacak duruma geldiklerini öğrendik, anladık.
                    *
RAVLİ

 

Popüler Yayınlar