7 Kasım 2014 Cuma

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 980 İNCİ BEYİT

980-  Bu gün tıpkı Âsaf’ım (Zor, güç, çetin işlerde yardım edecek biriyim), buyruk kılıcı (Yetki) elimde, baş çekenlerin (Ön ayak olanların) başlarını padişahın huzurunda kırıp vuracağım ben.

Bir iki günceğiz (Dünya hayatında) asilerin (Allah’a karşı gelenlerin) bağlarını, bahçelerini yeşermiş görürsen gam yeme (Üzülme), gizli bir yoldan onların köklerini sökeceğim ben.

Cevirden (Eziyetten, üzgüden), cefadan (Vicdana ve ahlaka aykırılıktan) başka nesneyi yahut namert (Korkak, alçak) zalimden (Acımasız ve haksız davranandan) başkasını kırıp dökmem ben.
Zerre kadar tadı tuzu (İstenen ölçüde) olanı kırar dökersem kâfir olayım.

Nerde bir top (Kendini geliştirmeyen) varsa onu birlik çevgeni yuvarlar (Harekete geçirir), meydana gelmeyen (Kendini göstermeyen) topu çevgenle (Ucu eğri sopa ile) kırarım ben.

Meclisinde oturdum, lütfu (Kendini önemli kişi görüp) gibi işe sarılmayanı da gördüm (Buyruk veren iş yapmayan), şeytanın bacağını kırmak için yolunda ücretli bir amele oldum.

Padişahın (Şems Hazretlerinin) eline düşünce ( Egemenliği, buyruğu altına girince) bir habbeyken (Tahıl tanesi iken) maden (Çok değerli şeyleri kapsayan kaynak) kesildim, öylesine ağırlaştım ki şunu iyi bil, beni teraziye koysan kefesini kırarım.

Benim gibi sarhoş olmuş (Kendinden geçmiş), yerlere yıkılmış birini nasıl evine alıyorsun, şu kadar-cık olsun bilmez misin ki ben şunu kırarım, onu dökerim.

Bekçi, hey ne yapıyorsun derse üstüne şarap kadehini döküp saçarım, kapıcı elimi çekerse elini kırarım onun.

Gökyüzü, gönlün çevresinde dönmezse onu tutar, kökünden söker atarım, felek alçaklığa kalkışırsa boynunu kırarım.

(Şems Hazretlerine hitap) Kerem (Soyluluk, büyüklük, asalet, ululuk) sofrasını yaymışsın, beni de kendine konuk etmişsin;
İş böyleyken ekmeği tutar, bir ucundan bir parçacık koparırsam ne diye kulağımı burarsın?
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Hazreti Mevlana’nın Allah’a isyan edenleri ile savaşta olduğunu, yok edecek güçte ve yetkide olduğunu öğrendik.
2.    Hazreti Mevlana’nın Allah’a azıcık sevgisi olanı bile koruduğunu öğrendik.
3.    Hazreti Mevlana’nın kendini geliştirmeyeni, değiştirmeyeni, birlik ve beraber yolunda olmayanı birlik alanına çektiğini, gelmeyeni parçalayıp yok ettiğini öğrendik.
4.     Hazreti Mevlana’nın Şems Hazretlerinin buyruğuna girince çok değerli, güç sahibi, her istediğini yapar olduğunu öğrendik.
                         *
İşte böyle yaren,
Kerem (Soyluluk, büyüklük, asalet, ululuk) sahibi olmak isteyen, böyle büyük kişileri sever ve onlarla yakın olmaya çalışır.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar