31 Ağustos 2013 Cumartesi

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 84

Her ki bi nakş-i sine sadedud
Nakışhay-ı gayb ra âyine şud
( Hazreti Mevlana, Mesnevi 1.inci cilt 3146 inci beyit açıklaması)

“ Sinesi (Kalbi, gönlü) fâni (Sonu olan, geçici) nakışlardan azade (Bağlardan, kayıtlardan kurtulmuş, hür) olan, gaybi (Görünmeyen, gelecekte olacak olan) nakışlara ayna (Uyku ile uyanıklık arasında görür) olur.”

Bu sûri varlık (Görünenlere bağlanmış, hakiki olmayan, ciddi ve samimi olmayan), bu nakışlar, bu süs-püs payidar (Sonsuza kadar kalıcı) olmaz, akıbet (Sonuç olarak) yok olur.

Onun için koş; yaratan ve tek olan eşsiz Allah’tan ebediyen bâkiy (Sonsuza kadar) kalacak bir varlık iste.

Senin gözüne boncuklar inci (Şekli değiştirilmeyen değer) görünüyor da onun için sen bu geçici varlıkla kanaat ediyorsun.

Bu naçiz varlığı, bu toprakla karışık bulanık damlayı bir şey sanıyorsun.

Sen kendini kâmil (Olgunlaşmış, erdem sahibi) bir adam sanıyorsun da onun için gönül sahibi bir mürşit (Doğru yola, Hak yoluna kılavuzlayan, yol gösteren ve aydınlatan) aramıyorsun.

                                  ***
Gülşen-i tevhid İbrahim Şahidi
Çeviren Midhat bahari Beytur
İnkılap ve Aka kitapevleri Koll.Şrt.1967 basım.


                                 ***
Neler öğrendik:

1.   Var olan, etkisi her an anlaşılan, gizlenmiş veya sırası geldiğinde görünecek olanları görmek isteyenlerin; ömrü olan her şeyin bağından, önem vermekten, sevgi ile bağlanmaktan kendisini kurtarıp özgürlüğü elde etmesi gerektiğini öğrendik.

2.    Özgür olan kişinin uyku ile uyanıklık arasında veya rüyada gelecekte olan olayların gösterildiğini, gördüğünü, uyarıldığını, haber aldığını, hazırlık yapması için zaman tanındığını öğrendik.

3.   Gönlümüzden, canımızdan, kalbimizden hiç yok olmayacak Yüce Allah’ı istememiz ve onunla birlikte olma yollarını araştırmamız ve çalışma yapmamız gerektiğini öğrendik.

4.   Çok değerliye çok değer, az değerliye az değer vermemiz gerektiğini öğrendik.

5.   İnsanın kendisini olgun, yetişmiş, değerli sandığını hâlbuki insanın değerinin Allah ile birlikte olmasından olduğunu öğrendik.

6.   İnsanın kendi kendini yetiştirmesinin çok zor olduğunu, gittiği yoldan emin olamayacağı için ilerleyemeyeceğini, amaçladığı hedefe ulaşmada çok zorluk çekeceğini; bundan dolayı amaçladığı yolu bilen, aydınlatan, yol inceliklerini öğreten yaşlı bir Pir bulması ve ona hizmet ederek, sevgi ile bağlanarak, dediklerini doğru kabul ederek yetişmesi gerektiğini öğrendik.

                                             *
İşte böyle yaren,

RAVLİ BEN VE BEN MERKEZ yazarak bu konuyu okumalısın.

                                               *
RAVLİ

Popüler Yayınlar