17 Kasım 2020 Salı

DİVAN-I KEBİR 7. CİLT 0-9 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
 
0-9 Sevgilinin dudağıyla sarhoş olmayı, şekerler çiğner bir hâle gelmeyi istiyorsan dudağını her öpüşe verme (İçinin sevincini herkesle paylaşma), her yemekle bulaştırma (İnsanların boşuna yemek yedirmeyeceğini, bu yemeğin karşılığını bilmeden, davet edenin gerekçesini maksadını ve nasıl sonuçlanacağını anlamadan, kabul etme), da,
 
Dudağından, başkasının kokusu gelmesin (Yemeğini yediğin kişiye bu iyiliğine karşılık kendini borçlu sayarak onu destekleyen sözler söyleyen durumuna düşme);
Yalnız ve yalnız aşk kesilsin, tertemiz, eşsiz bir hale gelsin o dudaklar.
 
Eşeğin ardını öpüp duran dudağı, Mesih, şeker gibi bir öpüşe öper mi hiç?
 
Şunu bil ki evveline evvel olmayan Tanrı ışığından başka ne varsa hepsi de pislikle dolu bir yerde pislikten ibarettir, bir bak da seyret hele.
 
Fakat gübre olup bostanın gönlüne giren pislik, yok olur gider de pislikten kurtulur, kavunun, karpuzun lezzetini arttırır o.
 
Sen, pislik oldukça kutlanmanın tadını ne bilirsin?
Yürü, pislikten geç de kutluluk (Mutluluk), yücelik tarafına git.
 
Mesih'in eliyle, bütün dünyayı iyileştirecek, diriltecek ilâç geldi;
Fakat nerde her yemek çanağından korunacak el?
 
Musa, Firavun ‘un nimetinden elini, dudağını yudu (Yıkadı), arıttı da Yed-i Beyzâ, kerem denizini bağışladı ona.
 
Ham (Kaba, toplum kurallarını bilmeyen, incelmemiş) kişilerin midelerinden, dudaklarından kaçıp kurtulmak istiyorsan deniz gibi incilerle dol, gene de yüzünü buruştur.
                     ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Seveceğimiz, saygı duyacağımız Allah dostu kişinin sözleriyle mutlu olmayı, onun söz ve sofrasıyla beslenmemiz gerektiğini öğrendik.
2.    Başkasının sunduğunu kabul edersek kendimizi ona karşı sorumlu tutarak hakikati söyleyemeyeceğimizi, bu söz ve davranışın başkaları tarafından anlaşılacağını öğrendik.
3.    Kaba, düşüncesiz kişi ile bizi pisliklere bulaştırmayacak kişiyi ayırt etmemiz, hakikati olduğu gibi yüzümüze söyleyen hakiki dostların elini öpmemiz gerektiğini öğrendik.
4.    Tanrı ışığı olan Allah dostunun tarafından aşkı tanımamız, bu ışıkla kişilere ve olaylara bakmamız gerektiğini öğrendik.
5.    Allah dostunun gönlüne giren kişinin pislik biri bile olsa gübre gibi değişime uğrayarak pislikten kurtulacağını, temasa girdiği kişilerin zevk alacağı hale geleceğimizi öğrendik.
6.     Aşkın bir ilaç olduğunu bilmemiz, Allah’ın etkili, yetkili kıldığı, güzelliğini üstünde gösterdiği kişiyi bulup yararlanmamız gerektiğini öğrendik.
7.    Sahip olduğumuzdan daha da iyisinin olduğunu, arayışımızı, değişimimizi, etkinliğimizi, hareketliğimizi, çalışkanlığımızı, çalışır durumda yapmamız gerektiğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Kaba, toplum kurallarını bilmeyen, incelmemiş, işlenmemiş, olgunluğa ulaşmamış kişilerden kaçıp kurtulmak isteyenin şekil değiştirmeyen Allah dostundan hakikatleri çokça öğrenip, daha çoğunu öğrenmeye çalışmak gerektiğini öğrendik.
                     *
RAVLİ

Popüler Yayınlar