29 Aralık 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 1530 İNCİ BEYİT

1530. (Tebrizli Tanrı Şems’inin özelliklerini anlatım)
Gözlerimizin yağından nur akıtmışsın (Görüşün ışıklarla hayat saçmada), yürekteki kandan düşünceler yürütmüş  (Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçekliği harekete geçirmişsin ), meydana getirmişsin.

Balıkların (Yiyeceklerin) çokluğundan (Manevi) deniz görünmez olmuş;
Bedenler (Vücuduna çok önem verenler) çoğaldı da cana perde (Görmeye engel) kesilmiş.

O (Şems Hazretlerinin can) denizin ayrılığıyla  (Özlemin gerçekleştirdiği coşkuyla) şeker zehre dönmüş, zehirse o denizin hevesiyle abıhayat (Ölümsüz) olmuş.

O denizin zevkine dalınca ne bu varmış, ne o;
Fakat gemi, şu kıyıya yanaştı mı (Ulaşacağı yere ulaştı mı) bu da meydana çıkmış, o da.

Ey su kuşuna (Suya dalan, sudan avlanan, su üstünde yüzen kuşa) benzeyen can, deniz hevesine düşmüşsün de ne kadar bu çeşit şakımış (Çok sözler söylemiş), bu çeşit sözler etmişsin, aşkla öyle bir hale gelmişsin ki.

Dün, o denizden (Tanrı âleminden) öylesine biri belirmiş ki bakışı, bir katı yaymış (Çok gergin, düşünce ve davranışlarında belli ilkelere sıkı sıkıya bağlı olan) sanki.

Gönül, dudaklarını kımıldatmadan gizlice eyvah demiş, ben şundan canımı kurtaramam, and olsun gönlün canına, o iş de öyle olmuş sonunda.

O işveli bakışlar, o misli bulunmaz Bağdat’lı güzelin (Şems’i Tebrizi’nin) güzelliği yüzünden gönlün öylesine neşelendi ki canım Hâme-dân’a (Kalemliğe) dönmüş.

Gece yarısı, ormana bir ateştir, düşmüş;
Ormandaki şu aslanlar, ta beyinlerine kadar pişmişler, olgunlaşmışlar.

Düşünce bile o ormanın yalımlarından (Alevlerinden) aydınlanmış da işi-gücü cana uymaktan ibaret olan ceset yerden-yurttan, zamandan-mekândan kurtulmuş.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin kalbimizdeki görünmez karanlıkları aydınlattığını, bu aydınlıkta yol almamızı sağladığını, bedenimizin esaretinden kurtardığını, canımızı tanımamızı ve önemini görmemizi sağladığını öğrendik.
2.    Gerekli değişimler göstererek, değişimin acılarından, zorluklarından yılmadan, kaçmadan aşkla Allah dostlarına ulaşarak ölümsüzlüğe ulaşama limanına ulaşabileceğimizi öğrendik.
                              *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin ve Mevlana Hazretlerinin önerdiği:
Bedenimizi önemsemeyi bırakıp öncelikle aşkı tanımamız, Allah âşıklarından birine sevgiyle bağlanıp kendimize önder ederek canımızı tanımamız gerektiğini, onların yolu göstermeleri, yolu aydınlatmalarıyla yolu görmemizin, gizli ve açık yardımlarını almamız gerektiğini öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ         

Popüler Yayınlar