2 Aralık 2015 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 1260 İNCİ BEYİT

1260. Hem yakıp yandıran (Âşıklara ait gizli) ateş (Kederlerle, belalarla intihan olan) ol, hem piş (Alış, ustalaş), kavrul (hayatın acılarına uğra);
Hem sarhoş (Benliğinden geçen) ol, hem şarap kesil, hem de ikisi olmaksızın ikisinin de neşesine sahip ol.

Hem baş (Sözü dinlenir) ol, mahrem (Gizli olanı bilecek yakınlıkta) ol;
Hem soluk (Dikkat çekici, çarpıcı yanları) al, hem soluk kesil (Konuşmadan dinleyen ol).
Hem biz (Bizden biri) ol, hem bizim (Sözümüzü dinleyen) ol, hem de kulluk (Tutkulu bir sevgiyle bağlanarak hizmet) et bize.

Hıristiyan’ın, senin manastırına gizlice yol bulmaması için gâh zünnara (Hıristiyan papazının bellerine bağladıkları, kendini dine adamış kişiye) âşık ol, gâh haça (Hıristiyanların sembolüne istekle sarıl) sarıl.

Bilgi sahibi oldun amma varlık yüzünden oldun;
Varlık gözünü bırak, varlığı görme de yürü, can gözünü aç (Uygun olmayandan gizlenmiş, saklanmış, perdelenmiş sır haline geleni görmeye kendini uygun hale getir), can gözüyle (Doğru diyerek burada kalma hakikatini) gör.

Başını ayak yap da Hızır huylu (İşin hakikatini bilen, işin kolaylıkla yapılmasına yardım eden) Musa (Allah ile konuşan) olan Tebrizli Tanrı Şems’ine yürü, yed-i beyzâyı (Mucizeleri) görmeye çalış.

Ey sarhoşların gümüş (Beyaz) bedenli dilberi!
Ey yüzünden işimin-gücümün altın kesildiği güzel, hem gümüşünü yele ver (Kendinde olanı yok et), hem gümüşümü, altınımı (Bendeki güzellikleri) al.

Kışın tam ortasında atını hızla sürdün mü (Hızla yol aldın mı) meydanının kızgınlığından (Bulunduğun yerin ısısından) yaz bile yanar kavrulur.

Bir günlük çocukcağız bile koşa-sıçraya oynayışını görse sütten de kesilir, anadan da vazgeçer, memeden de.

Eyvahlar olsun o andan ki file benzeyen gönlüm, sizin sarhoşunuz olur da Hindistan’ı hatırlar (Ruhun saf haline gelince yaratılışta ilk yaşadığımız hoş yerler hatıra gelir).

Bir gün olur da aşkınla ölüm ıstırabına düşersem, ölüm titreyişi bütün vücudumu kaplarsa her parçam, o aşkın ateşiyle bir gül bahçesi kesilir.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Aşkın uğraşısı içinde uygunluktan olgunluğa geçeceğimizi, bu çalışmalarda oluşacak sıkıntılardan kaçmamamız gerektiğini, âşık olmasının neşesine ulaşana kadar kararlı olmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Tebrizi Şems Hazretlerini Hıristiyanların nasıl puta saygı gösterdiği gibi saygı göstermemiz, sevgi ile bağlanıp bize vereceklerine gönlümüzde yer hazırlamamız gerektiğini öğrendik.
                             *
İşte böyle yaren;
Âşık olanın ölüm zamanı bile acı çekmeyeceğini, yaşarken canını verdiği aşkın onu güzellikler içinde hissettireceğini öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar