3 Aralık 2015 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 1270 İNCİ BEYİT

1270. Sen gönül perdesinin ardından bir baş çıkar, bir görün de bedenimdeki her kıl sarhoş olsun, yeni baştan geçsin kendinden.

Sana ait her hatıram (Seninle yaşanmışlığım), her yâdım (Beraber yaşadıklarımı hatırlamam), aşkının damına, kapısına çıkmış bir kız-oğlan (El değmemiş) kızdır?

O kadar cilvelendirmektedir (Kendini gösterip gülümsemekte sonra da kendini gizlemekte), o kadar işve (Hoşa giden aldatıcı tavır) yapıp aldatmakta.

Derken yüzünün parıltısıyla her bir hatıram (Seninle yaşanmışlığım), her bir yâdım (Beraber yaşadıklarımı hatırlamam), senin gibi bir padişaha gebe (Yapılan iyiliğe kendini borçlu sayar), kalır.

Ey Tebrizli Tanrı Şems’i, kim seni sorarsa kıskançlığımdan hemencecik kimdir, hangi adamdır soran diye onu, hem görmeye başlıyorum, hem söylenmeye.

Gönül perdesinden bak da o gönüller bucağındaki, o sarhoşlar secdegâhındaki (Sana yüz tutmuş, teslim olan) yüzlerce gebe kadını seyret.

Dinle de gönlüme o damdan ne sesler geliyor, bir işit;
Bir an, bu yana gel, bir an kadehi al eline denmede.

Bunca güzeller, aşk yüzünden kavgaya girişmiş, Türkistan ordusuyla Hindistan ordusu (Güzellerle çirkinler) birbirine girmiş.

Akla sordum, bu meşhur güzeller ne biçim güzel dedim;
Dedi ki: Kendileri gizli de hileleri, düzenleri meydanda.

Bunlar, Tebrizli Tanrı Şems’inin sahip olduğu doğunun sayesinde her çayır-çimene, her bağa-bahçeye gelirler, giderler.

Ey beyhude gamlara (Faydasız üzüntülere) düşen, yürü, bu ayeti oku:
“Nice bahçeler terk ettiler ve nice akarsular.”
Ey günden güne hırsı artıp duran, yürü, bu ayeti oku:” Nice bahçeler terk ettiler ve nice akarsular.”(Duhân suresi 25. Ayet)
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                            ***
Neler öğrendik;
1.Şems Hazretlerinin bir sevgili gibi davranmakta olduğunu, onu sevgili gibi sevip davranışlarını anlamaya çalışmamız gerektiğini öğrendik.
                             *
İşte böyle yaren;
Allah dostlarına düşmanlık yapanların, zarar vermeye uğraşanların daha önce verilen güzelliklerinin tamamı elinden alınıp başkalarına verildiğini öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar