16 Ekim 2014 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 760 İNCİ BEYİT

760- Ey genç!
Gizli şey sendedir, onu bilmeyenden isteme, gelip gidende arama;
Ortaya çıkan şeyden fayda gelmez zaten.

Aşağılık kimselere bak, niceleri hidayet nurunu (Hak yolunu, doğru yolun aydınlığını) gördüler, Ay yarıldıktan (Delil gösterildikten) sonra artık perdeleri kalkmaz (Hakikati olduğu gibi göremez) onların.

(Hakikat gösterildiği halde aşağılık kişiler gösterilene bahaneler bulup inanmazlar, bu inkâr ediş de gözlerine, akıllarına ebedi perde meydana getirdiğini, böyle kişilerin hiçbir zaman da hakikati olduğu gibi tanıyamayacaklardır.)

Ey rabbimiz, ey lütuf, ey kerem sahibi Rab!
Sen de acımazsan kim acır bize?

Doğru yola götürmek de elinde, kötü yola saptırmak da;
Bundan başkası zaten aldatma, aldanma.

Ey şevk (İstekle, hevesle), nerde arınıp (Temizlenme, katışıksız duruma gelme) esenleşme (Selamlaşmak, helalleşmek, hal hatır sormak) ?

Ne vakte dek kafiyeyle uğraşacaksın?
Bendedir tertemiz huylar, ayrıca da kederleri, elemleri söndürür yok ederiz.

Sözüm dağıldıysa beni koruyan, görüp gözeten aşkım uzadı, yayıldı, aşk upuzun bir zaman bizim için, üstün padişah (Şems Hazretleri) da aramızda.

Bu bir sır ki dile getirmek güç, bir kılıç ki parıldayışı pek fazla.
Kuşluk güneşi gizlenemez, ancak büyücü büyü yaparsa o başka.

Ey gözümüzü bağlayan büyücü, sihirlerimize ulaştın;
Artık bizi hoş tut, yahut konakladığımız yeri hoş gör, biz uykusuzluk diyarında konakladık artık.

Ey Musa’nın kavmi, biz de sizin gibi çölde kaldık, siz nasıl yol buldunuz da kurtuldunuz, gizlemeyin bizden, haber verin bunu bize.

Malınız, azığımız suya battıysa ne var?
Menle (Gökten indirilen helva) selvâ (Gökten gelen et) bizim ya;

Rabbimiz halimizi düzene koydu, yolculuk da güzelleşti bize, konaklamak da.

Aşk bizi sevindirdikten sonra aldattı, uğradığımız zararı sen lütfunla (İyiliğinle) gider, Peygamberler “Zarar vermek yoktur”(Hadis) dedi.

                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Allah’ın insana gizlice verdiğini, bizde olanı bu özel ve gizli verileni kendimiz göremeyeceğimizi, ancak bunu Ledün ilmini bileninin göstermesiyle görebileceğimizi, anlayıp yararlanacağımızı öğrendik.
2.    Gelip geçici insanın bize Allah’tan verileni bilemeyeceklerini, gelip geçici insanların gösterdiklerinden fayda gelmeyeceğini öğrendik.
3.    Vücudu öldüğü halde adı, canı, ruhu, gönlü ulu, ölümsüzlüğe kavuşmuş, yardım etme yetkisi olan büyüklerimizden yardım istenince fayda geleceğini öğrendik.
4.    Doğru yola götürenin yalnızca Allah’ın elinde olduğunu, doğru yola götüreceklerini kendi dostlarından birini sevdirip onun sayesinde doğru yolu gösterdiğini öğrendik.
5.    Mevlana Hazretlerini sevenin, sözlerini doğru kabul edenin tertemiz huylar elde edeceklerini, keder ve elemlerin verdiği rahatsızlıklardan kurtulacaklarını öğrendik.
6.    Aydınlığı görmeyenin ancak gözleri bağlı olan kişinin olacağını öğrendik.
7.    Rabbine dua edip bağlananın işinin düzene konacağını, yaşamının güzelleşeceğini öğrendik.
                                     *
İşte böyle yaren,
Allah’tan gelen her şeyin güzel olduğunu, biz sabırsız olursak, kişilerden ve olaylardan bilirsek yanlış yorumlarla sıkıntılara sıkıntılar ekleyeceğimizi öğrendik, anladık.

Allah’ın kuluna başkalarının kıskanacağı bir ikramda bulunacağı zaman, önce sıkıntı verdiğini ve insanların bu sıkıntıya dikkatini çektiğini, sonra vereceği her neyse verdiğini öğrendik, anladık.

Kişi bu bilgiye sahip değilse neden benim başıma geldi diye şikâyete ve suçlamalara girerse verilecek hediyenin verilmeden geri alınacağını öğrendik, anladık.

Allah’ın sevgili kullarının şikâyette bulunacaklarını, buna naz dendiğini, diğer şikâyetçilerle farklı bir yaklaşım içinde samimi olmanın göstergesi olduğunu, karıştırmamak gerektiğini öğrendik, anladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar