2 Ekim 2014 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 620 İNCİ BEYİT

620-  Yeter artık bez yıkamayı bırak da periler (Cinlerin çok güzel ve alımlı olarak farz edilen dişilerine verilen isim) duymasın, çünkü peri şöyle dursun, o ruh, Tanrı’ya en yakın meleklerden bile usandı.
Halvet (Şems Hazretleri ile baş başa kalmak) istiyor.

 (Şems Hazretlerinin) Nurunu göreli dünya gözümden düştü, varlık sanısı (Kendimi değerli, önemli, yararlı sanmak düşüncesi) ebediyen çıktı gözümden.

Evveline evvel olmayan makamdan (İlk kaynak, Tanrı makamından) bir şimşektir, çaktı, bütün alemi yakıp kül etti.
Birlik nuru bayrak açınca nice bizlik, benlik yıkıldı gitti.

Biz vatanımızdan (İlahi âlemden) ayrılmışız, o yüzden yorgunuz, sınamadayız.
Vatanından ayrı düşen nasıl kendine güvenebilir?

Saki (İçki sunan), Mushaf (Kur’an) yerine eline bir kadeh aldı, o kızgın kadehinden gömleğimize bir ateş düştü, yanıyoruz biz.

Ham (Kaba, incelmemiş) bir adam kavun yemek için can bostanına geldi, sen dünyada eşeğin keçi eti yediğini hiç gördün mü yahut gören var mı?

Can bostanında yetişen turfanda kavun, nasıl olur da her öküzün (Görgüsüz, kaba, anlayışsız, yeteneksiz kişinin), her eşeğin (Kaba, düşüncesiz kişinin) nasibi (Payı) olur?

O güzelim, o eşsiz meyveleri aklı başında, yiğit (Düşüncesini açıkça söylemekten çekinmeyen) erler yer.

Batıda bulunan yiyeceği Endülüs’ten (Şimdiki İspanya) gelir, doğuda bulunan da Hürmüz’ün (Basra körfezine yakın Hozistan eyaletinde mahsulü bol bir şehir) nimetleriyle nimetlenir.

Kaysere (Roma kıralı Jules Cesar) hizmet ederse yiyeceği, içeceği kayserden gelir, onunla geçinir;
Urbuz’a (Moğol beyine) kulsa Urbuz’un mutfağından yer.

Kapıp alıcılıkla, hırsızlıkla bostancılığa girişen (Hırsızlık) sonucu adalet memurları tarafından tutulur, Oğuzların işkencelerini çeker

                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Ayrılık özleminin insanı sarhoş bir hale getirdiğini öğrendik.
2.    Her insanın gıdasının başka olduğunu öğrendik.
3.    Kaba, anlayışsız, yeteneksiz, düşüncesiz kimselerin ilahi âlemimin sırlarından pay alamayacaklarını, hırsızlıkla almaya kalkanların cezalandırılacaklarını öğrendik.
                                  *
İşte böyle yaren,
Kendini eğitmemiz, disiplin altına sokmamız, Tanrı ölçü ve değerlerini yaşamımıza egemen kılarak uygun olmamız gerektiğini, yüksek âlemden beslenmek için kendimizi olgun insan kılavuzluğunda ileri ve yukarı doğru yol almamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Tanrı doğrularını kendi doğrun haline getirmediysek; görgüsüz, kaba, anlayışsız, yeteneksiz kalarak öküz seviyesinde olacağımızı, hiçbir gelişme göstermeyip kendi işini yapıyorsak; kaba ve düşüncesiz eşek seviyesinde bir yaşam süreceğimizi öğrendik, anladık.

Uygunluğa ulaşmadan olgunların bahçelerinden hırsızlama söz çalıp kendi çıkarına kullananların cezalandırılacağını öğrendik, anladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar