5 Ağustos 2014 Salı

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 40 İNCİ BEYİT

40- Gazi (Olacak olanı), alışsın, usta olsun da savaşsın diye önce oğlunun eline tahtadan yontulmuş bir kılıç verir.

İnsana âşık oluş da o tahta kılıca benzer, belalara uğrayış sona erdi mi aşk, rahmet sahibi Tanrı’yadır artık.

Önce Yusuf, yıllarca Zeliha’ya tutuldu, sonucu Tanrı’ya âşık oldu da bu sefer Zeliha, Yusuf’a gönül verdi.

O kaçmıştı, Yusuf peşine düşmüş, gömleğine el atmıştı.
Sonunda iş tersine döndü, o, Yusuf’un gömleğine el attı, çekti, yırttı.

Kısas yerine geldi dedi, gömleğimin öcünü aldım bu gün.
Yusuf, “Ululuk ıssı Tanrı’nın aşkı bu çeşit çok tersine işler yapar” dedi.

İsteyeni istenilen haline getirir, alt olanı üst eder, nice dua edenleri keremiyle, lütfüyle dualara kıble yapar.

Söz inceldi burada soluk ağza sığmıyor, artık yanıltmaca söz söylemek istiyorum, o çeşit söz, burada yaraşır mı yaraşır.

O, ben kimim demede, ben topraktan düzülmüş bir şekilden ibaretim; remil döken (Topraktaki, küldeki, kumdaki, kâğıttaki gelişigüzel çizgilerden, noktalardan, biçimlerden geleceği okuma sanatı.), toprağa, doğru, yanlış, bir şeyler çizer.

Bu sözü hocaya bırak da bak, gör; bana aşk, sakalıma ateş vurdu, tutuşturdu (Sevgilisine genç görünmek için olgunluk göstergesi olan sakalın kesilmesi,), neden beni bıraktınız diyor.

A kerem sahibi hoca, gitmiştim amma şu âhır zamanda, halini bütün âleme söyleyip yaymak için işte hemencecik yine geldim.

                             ***
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdülbâki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    İnsanın insana âşık olmasında büyük zarar ve sıkıntılar meydana geldiğini, bu belaların sona ermesinden sonra acıyan, esirgeyen, koruyan Tanrı’ya aşkın yöneldiğini öğrendik.
2.    Hazreti Eb-bekir’in peygamberimize âşık olması, Mevlana hazretlerinin Şems hazretlerine âşık olması, Yunus Emre’nin Taptuk Emre’ye âşık olması, Veysel Karani’nin Peygamberimize âşık olması ile aşk savaşının öğrenildiğini, sonra Allah’a olan aşkın meydana çıktığını öğrendik.
3.    Tanrı aşkı; çok tersine işler yaptığını, isteyeni istenilen haline getirdiğini, alt olanı üst ettiğini, nice sıkıntıda olanların dua edilerek yardımı istenen kişi haline getirdiğini öğrendik.
                               *
İşte böyle yaren,
Tanrı’nın aşk sanatını işin sonuna bakmayanların anlayamayacağını, insanı şaşkınlığı düşürecek ters işlerin olabileceğini öğrendik, anladık.

Tanrı’nın aşk savaşının ve oyununun hazırlık yapmadan olmayacağını, bilgisizce, kılavuz olmadan bu yolu anlayamayacağımızı, yol alamayacağımızı öğrendik, anladık.
                                       *

RAVLİ

Popüler Yayınlar