14 Ağustos 2014 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 130 İNCİ BEYİT

130- Gönül o şeker kamışının güzelliğini görür de lütfünü (İyilik ve yardımını) , ihsanını (İyi davranışlarını, bağışlarda bulunmasını) sayıp dökerse tat, lezzet, her dişimizin dibinden naralar atmaya başlar.

Cüzler(Parçalar), külle (Tüme) gidiyor, reyhan reyhana, gül güle kavuşuyor, her şey dikenliğimizin hapishanesinden kurtuluyor diye can ülkesinden davul sesleri geldi işte. 

Ey yağmur mevsimimiz, sevgililerimizin ayrılığıyla ağlayan gamlı âşıklarımız gibi dostlarımıza yağdır yağmurunu.

Ey bulutun gözleri, şu gözyaşlarını tulumlardan boşaltırcasına dök, çünkü sen de bizim ay yüzlülerimizi kıskanmadasın.

Şu bulutun ağlayışına bak, o bahçenin gülüşünü seyret; artık hastalarınız babalarının ağlayışından, yalvarışından kurtuldular, iyileştiler.

Şu bol-bol yağmur yağdıran bulut, dudakları kurumuş, susuz dostlarımıza lütfedilen Tanrı vergisine benziyor; o koca sarağı (Şarap konan kadehi) da rintlerimize (Sarhoşlarımıza) sunan, gene Tanrı.

Düzenbaz güzellerimizin yüzünden azıksız kalan yeryüzüyle yazıyı bu azıksızlıktan kurtarmak için gökyüzü inciler saçıyor.

Şu bulut Yakup sanki yeşillikteki gülü de Yusuf say.
Gözyaşları döken bulutlarımız yüzünden Yusufların yüzleri gülüyor.

Bir katresi (Damlası) inci olur, bir katresi nergis (Çiçek): böylece de yazıda biten otlarla geçinenlerimizin elleri malla, nimetle dolar.

Şaraplar sunan (Tanrı aşkı sunan) bağ, bahçe dün çiçeklerle bezenmişti; çünkü şaraba düşkün erlerimiz, aç karnına, vakitsiz şarap içmişlerdi.

                             ***
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdülbâki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Bize yapılan iyiliği, yardımı, bağışları kimden yapıldığını bilmemiz ve söylenmemiz gerektiğini böylece kıymet bilen biri olmamız gerektiğini, böylece ağız tadına kavuşacağımızı öğrendik.
2.    Parçanın bütünü doğru gitmek istediğini böylece aslının içindeki yerini aldığı zaman sevinç içinde olacağını öğrendik.
3.    Tanrı erlerinin Tanrı’dan ayrı düşmelerine ağladıklarını öğrendik.
4.    Her ağlayışın sonunda gülmenin geldiğini öğrendik.
5.    Her şeyin Tanrı’dan geldiğini öğrendik.
6.    Oğlu kaybolunca ağlamaktan gözü kör olan Yakup Peygamberin olduğunu, oğlunun da Yusuf peygamber olduğunu, her ağlayışında Yusuf Peygamberin daha güzelleştiğini, yüzünün güldüğünü öğrendik.
                                          *                                 
İşte böyle yaren,
Allah’a ağlayışın sonunda güzelliklere kavuşabileceğimizi öğrendik, anladık.
Hak erlerinin ağlayış içinde olduklarını, bu ağlayışlarından çocuklarının ellerinin malla, nimetle dolduğunu öğrendik, anladık.

Aşka fazlaca düşkün olan kişinin sarhoş, yani bu sarhoşluğun kendinden geçecek konuma getirdiğini öğrendik, anladık.
                                       *

RAVLİ

Popüler Yayınlar