8 Nisan 2024 Pazartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D97

Utançları giderme vesvesesi (Toplumun üzerimizde oluşturmaya çalıştığı yanlış ve yersiz düşüncelerden kendini kurtarma isteği oluşunca), (Toplumdan) bağları koparma dileği oldu mu, adam Sarımsak gibi dünya adetlerinden soyunur da aşka düşer, dünyayı bir soğana bile almaz.

                           ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                            ***

Neler öğrendik;

  1. Toplumun adet, gelenek, görenek, ayıp, günah diyerek oluşturduğu ortamda yanlış ve doğrunun birbirine karıştığını, yanlış ve yersiz düşünceler oluşturarak kişide boş yere üzüntülü düşünce durumu oluştuğunu, neyin doğru, neyin yanlış olduğuna kesin karar veremeyecek duruma geldiğini öğrendik.

  2. Toplumdaki bazı kişilerin kendi çıkarlarına göre kişileri yönlendirmek için kafa karışıklığı sağladığını, küçük çıkarları büyük göstererek yönlendirdiklerini, kişi sonuçta aldatıldığının farkına vardığında moralinin bozulduğunu öğrendik.

  3. Toplum baskısından kendini kurtarmak isteyenin toplumdan uzaklaşarak yalnızlığı seveceğini, toplumun içinde karışık olmak yerine toplumun dışında toplumu gözleyen olmak gerektiğini öğrendik.

                                      *

RAVLİ

Popüler Yayınlar