15 Nisan 2024 Pazartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D105

Aşk (Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu) gönlümle (Kalpte oluşan duygularımın kaynağıyla) inada (Kendi düşüncesini ve davranışını sonuna kadar sürdüren, kendi tutumundan şaşmamaya) girişti mi can (Yaşam-hayat), yalın ayak (Çıplak ayakla), o aradan kaçar-gider.

Delidir (Aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan) beni akıllı (Gerçeği iyi gören ve ona göre davranan) sanan kişi;

Akıllı da o adamdır ki benden çekinir (Saygı, korku, utanma duygularla bir şeyi yapmak istememek) sakınır (Korku veya düşünce ile bir şeyi yapmaktan uzak durur).

                                  ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                                    ***

Neler öğrendik;

  1. Aşırı sevgi ile bağlanmada duygular direndiği zaman vücudun cansız, güçsüz, kuvvetsiz kalacağını öğrendik.

  2. Aşkın akıllı bir insana göre delilik seviyesinde göründüğünü, anlaşıldığını öğrendik.

  3. Mevlana Hazretlerinin Allah dostu Şems Hazretlerini aşırı derecede sevip bağlanmasını normal aklın bu durumu değerlendirecek gücünün kuvvetinin olmayışından delilik olarak isimlendireceğini öğrendik.

  4. Akıllı insanların Mevlana Hazretlerine delilik yakıştıramacaklarını için bu yapılannın da akla mantığa uymadığını düşünenlerin Hazrete biraz uzak kalacaklarını öğrendik.

  5. Mevlana Hazretlerinin yaptıklarını ve söylediklerini aklımız hemen anlamasa da itiraz etmeden kalben kabul etmemiz, inşallah sonra anlarız diye dua etmemiz, bu anlayışa kavuşmak için sabretmemiz gerektiğini öğrendik.

                                         *

RAVLİ

Popüler Yayınlar