20 Aralık 2022 Salı

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 7130 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


7130. O (Mezarımda) bağda, o bahçede meyve, yemiş şekli yoktur;

O haznede (Hazinede-mezarda) altının şekli görünmez.


Geceleri, mezesiz, masalsız (Hayale dayanmayan, olağanüstü olayları gör, yaşa) bir işret (İçki âlemi) olur ki bana sorma o bambaşka şeyi.


A güzel (Beklenene uygun düşen ve başarı düşüncesi uyandıran), benimle gönlünü (Kalbinde oluşan duyguların kaynağını) birleştir, ver gönlünü (Kalpte oluşan duyguların tamamını ver) bana.,

Buyruğuna baş koymazsam o vakit şikayet et benden.


Deli-divane (Çılgın) oldum;

Allah için olsun, o güzelin (Göze ve kulağa hoş gelen, hayranlık uyandıranın) saçlarından bir zincir (Birbirine geçmiş halkalar) ör bana.


Otuz cüzü (Kur'an'ı) eline aldın, çileye (Dervişlerin kırk gün süre ile kendilerine uyguladıkları zorlu ve perhizli döneme) girdin;

Otuz cüz (Bir bütünü oluşturan bölümlerden her biri) benim, vazgeç çileden (Zahmetten, sıkıntıdan).


Bilmeden (Anlamadan veya öğrenmeden) yola düşme;

Gulyabaniyle (Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalete) yoldaş olup gitme;

Sakın;

Kervanla (Bir toplulukla) yola düş.


A gönül çalgıcısı, o güzelim nağmeyle kafamın içini doldur-gitsin.


Heva, heves (Gelip geçici olan, nefsin hoşuna giden, zararlı ve günah olan arzulardır, akıl ile olmayıp nefis ile olan düşkünlük oluşturan istekleri) ayakkablarını çıkar da yürü;

Tuvâ çölünde ( Şam çölünde Tur'ı Sina dağının eteğinde kutsal bir yerde) ayaklarının altı kabarsın (Aldatıcı, kandırıcı dalavereden kurtularak yol zahmetine gir).


A Zühre, (Venüs)(Güzel yüzüyle, yumuşaklığıyla ve sevimliliğiyle, incelik ve zerafetiyle, neşeli ve istekli, güzel huylu kendini gösterip), A Ay (Karanlıkta kalmışları aydınlatan)

Yüzünüzdeki parıltıyla iki gözümü, iki meş'ale haline getirin.


A can Musa'sı, çoban olmuşsun;

Turdağı'na (Allah ile konuşmaya) git, bırak sürüyü (Herkesin tuttuğu yolu bırakıp önerilen bu yoldan buluşma yerine git).

                                     ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                    ***

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretlerinin ve aşıklarının yattıkları mezarlarında bağın, bahçenin, meyvalerin, yemişlerin olmadığını, altın şeklinin görülmeyeceğini, duyularla sezilebilen, ruhani kişileri ve onların etkin canlı hareketlerini izin verirlerse görebileceğimizi öğrendik.

  2. Mevlana Hazretlerinin mezarının bulunduğu yerde geceleri Allah dostları aşıkların gece saat sıfırdan sonra sabah ezanı okunmadan 10-15 dakika öncesine kadar toplandıklarını öğrendik.

  3. Mevlana Hazretleri gönlümüzü onun gönlüyle birleştirmemizi, gönlümüzü tamamını vermemizi, buyruğa uymak, ölümü göze alarak sözünü dinlemek gerektiğini istediğini öğrendik.

  4. Mevlana Hazretlerinin Allah dostu Şems Hazretlerine olan yoğun sevgisiyle çılgına döndüğünü, ondan bir belirti istediğini öğrendik.

  5. Kur'anı kerimin cüzlerini öğrenmek için zorlu zahmete girmeye gerek duymadan önce Mevlana Hazretlerinin davetini ve öğretisini öğrenmemiz gerektiğini öğrendik.

  6. Bilmeden anlamadan, Allah dostlarının topluluğunun kervanına katılmadan Allah yoluna çıkanın korkunç hayaletlerle yol arkadaşlığı yapacağını, bu hataya düşmemek gerektiğini öğrendik.

  7. Gelip geçici, hoşa giden, zararlı ve günah arzulardan kendimizi kurtararak kutsal yolu izleyerek, yol zahmeti çekerek Allah'a doğru, Allah dostlarıyla birlikte gitmek gerektiğini öğrendik.

                         *

İşte böyle yaren;

Allah dostlarının aydınlattığı, arkadaşlık ettiği, yol gösterdiği, tehlikelerden koruduğu, yolumuzu aydınlattığı gökyüzünün güzel ve ışık saçanlarıyla Allah'ın davetine, konuşmaya gitmemiz, toplumdan ayrılmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

                            *

RAVLİ


Popüler Yayınlar