29 Kasım 2022 Salı

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 6920 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


6920. Yüce (Yüksek, büyük, ulu, ulvi) bir himmet (Çalışanı, emek vereni, gayret edeni) ıssı (Kendisinde olan bir şeyi yasa sınırları içinde istediği gibi kullanan kişi) ol;

Çünkü o hiçbir şeye aldırmayan sevgilinin dünyadan başka da bir ambarı (Deposu) var.


Birazcık at sürer, yelersen (Aceleyle, telaşlı bir biçimde koşarak) bu yolda birazcık yürür, yol alırsan bilirsin-anlarsın ki bu bağlardan, bu gül bahçelerinden başka bağlar, başka gül bahçeleri de var.


Biraz ayak dirersen (Bu düşünceyi, bu davranışı sonuna kadar sürdürürsen) başını kurtarır, esenliğe ( Sağlığa, afiyete, sıhhate, selamete) eresin (İnsan üstü kutsal bir aşamaya erişirsin).,

Sarığın gider ama onun yerine altmış tane sarık al (Alacak duruma gelirsin).


Gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı), ansızın o tanınmış otağa götürdü beni.,

Ben (Kişiliğimi oluşturan, bütünden ayrıştırıldığında da kendi başına anlam taşıyan parçam ile) tutuldum-gitti ya, gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) de bir başka şekilde tutuldu-gitti.


Gündüzün özür getirirsin ama gece olunca da uykunun başını kaşırsın.,

Ayağımıza her solukta bir başka diken batmada (Sivri ve batıcı uyaranlar çıkmada), böyle ne olacak bu?


Sanat ıssının (Duygu, tasarı, güzellik gibi anlatımlarda kullanılan yöntemleri kişinin kendisinde olan yeteneği ile yasa sınırları içinde istediği gibi kullanabilen kişi) aşkıyla geçmeyen ömür, yitmiş (Yok olmuş, ortadan kalkmış)-gitmiştir..

Tarikatta başka işi boş bil, başka sözü herze (Saçma söz) say.


Baht da (Gelecekteki olayları kaçınılmaz bir biçimde belirleyen ilahi iradenin insan ve toplum için çizdiği yaşayış biçimi, kader de) budur. Devlet (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamına) de bu., zevk de (Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden, düşünülmesinden doğan hoş duygu da) budur, yaşayış (Canlılığı, hayatı sürdürmek) a bu.,

Bu aşktan (Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu), bu sevdadan (Güçlü sevgiden)

başka bir alış-veriş, başka bir kar (Kazanç) nerde?


Ona gönlümü aldın da nerelere tapşırdın (Korumak için aldığını nereye sundun) dedim.,

Hayır dedi, ben almadım, bir başka yankesici çaldı.


Ona dedim ki:

Korkuyorum ben, bir de gönülden (Kalpte oluşan duyguların kaynağından) sorayım da o söylesin.,

Bir başka şüphe, bir başka inkar (Kabul etmeme, tanımama) edilecek şey kalmasın.


Doğru söyle ey can:

İncitme (Kötü söz veya davranışta bulunarak kırma, üzme) aşıkları.,

Gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) çalanların (Gizlice alanların) içinde senden başka gönlü ele alıp sıkan (Kalpte oluşan duyguların kaynağını ele geçiren, istediği gibi davranan) nerde?

                                        ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                        ***

Neler öğrendik;

  1. Yüksek bir ülkü için çalışmamız, emek vermemiz, gayret etmemiz gerektiğini öğrendik.

  2. Yüce bir ülkü uğrunda yol alıp bizi bağlayan bağlardan kurtuldukça başka güzelliklerin güzel yerlerin olduğunu göreceğimizi öğrendik.

  3. Yarı yoldan geri dönmeyip sonucu görünceye kadar gidenin esenliğe ulaşacağını, kaybettiklerinden çok daha fazlasını alacaklarını öğrendik.

  4. Sevgilinin görünenden çok defa fazla ve etken hazinesinin olduğunu öğrendik.

  5. Şems Hazretleri Mevlana Hazretlerini yücelerde olan yaşam yerine götürünce kişiliğine, duygularına aşık olup tutulduğunu öğrendik.

  6. Sıradan insanın günlük yaşamın gündüz rahatsızlık veren problemlerle uğraşı ve gece olsun bunlardan kurtulup uyumaya sığınmak olduğunu öğrendik.

  7. Yeteneğimizi yasa sınırları içinde istediği gibi kullanan kişi olmamız, Allah dostuna sevgiyle bağlanmak, onun kılavuzluğunda Allah'a doğru yol almak olduğunu, böyle yaşamayanların ömrünün yok olmuş sayılacağını öğrendik.

  8. Mevlevilikteki yaşayış biçimi, sahip oldukları yetkiler, aldıkları zevkin de aşkla Allah dostuna bağlı olarak yol almak olduğunu, en karlı kazancın bu olduğunu öğrendik.

  9. Şems Hazretleri Mevlana Hazretlerine sırları bağışlayarak, gizlenenleri göstererek şüpheli bir şey ortada kalmamasını sağladığını öğrendik.

                                            *

İşte böyle yaren;

Canımızı sıkmaması, kalpte oluşan duygularımızın kaynağını gizlice almasını, başkasının almamasını Şems Hazretlerinden Mevlana Hazretlerinin istediğini öğrendik, anladık.

                                      *

RAVLİ

Popüler Yayınlar