12 Kasım 2022 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 6750 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

6750. Sayıya sağmayan devleti (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamını) gördün ya.,

Sayılı soluğu ona bağışla-gitsin.


A can. bir dilbere (Çok güzele, çok alımlıya) av oldun-gitti;

O avını ölümsüz olarak diriltir.


A gönül sakıysi (Kalpte oluşan duyguların kaynağı ile insana Allah'ı sevdiren, Allah nuru saçan), işten-güçten kaldık.,

Bize işleyen, bize yapacağını yapan o şarabı sunmanın tam çağı.


Şarap içeni bezedin (Süsledin) ya;

Beni de beze (Süsle), meclisi de beze (Süsle).


Bu çeşit erlere gizli bir meclis var.,

Şarap içen kişi de ayrı bir can sahibi.


Gelin bize de sizinle halvet olup (Gizlice görüşebilmek için, içeriye başka kimsenin alınmadığı bir odaya kapanalım) arınalım (Ruhumuzu tutkulardan kurtaralım);

Yakınlığımıza erelim (Ulaşalım) de temizlenelim;

Şu cilvelerden (İsteksiz gibi davranmaktan) vaz geçelim.


Gelin de bakışlarınızla gönüllerimiz cilalansın.


Bir-biri üstüne aşkla sunulan kaselerin (Yiyecek, içecek kapların) döndüğü mecliste, ancak şarabın (Tanrı şarabının) arılığına-duruluğuna (Saf ve temiz, bulanık olmayan özüne)  sığınırız.


O arı-duru (Çok temiz), o berrak, tertemiz, parıl-parıl parlayan (Işık saçan) şarabı (Tanrı şarabını) bir gün, seninle yapayalnız içeriz, ertesi günü de apaçık içer, o güne ularız (Ekleriz).


Bir şaraptır ki güzelim kokusu yayıldı mı, çöllerdeki vahşi hayvanlar bile onu özlerler (Sevdiği bir şeyi ya da kimseyi bir daha görmek isteğini duymak, göreceği gelmek) de inlemeye koyulurlar;

Ona ulaşmayı dilerler.


Zorlukları açın, doldurun kızıl şarapla badyaları (Büyükçe ve yayvan, geniş ağızlı kapları), görünün de yüzünüzün anahtarıyle

pahalılaşan ne varsa ucuzlasın-gitsin.

                         ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***

Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin Allah'ın verdiği yetkileri istediği gibi kullandığını, kendisine sevgiyle bağlananların, canını alıp ölümsüz can bağışlamasını Mevlana Hazretlerinin istediğini öğrendik.

  2. Şems Hazretlerinin kendisine sevgiyle bağlananların kalplerin oluşan duyguların kaynağına yerleştiğini, onlara Tanrı şarabı sunarak sarhoş edip süslediğini, topluluğa katılanları da ve kendisini sırlarla süslemesini istediğini öğrendik.

  3. Mevlana Hazretleri Şems Hazretleriyle yalnız bir yere çekilip ruhunu tutkulardan temizleme sohbeti istediğini öğrendik.

  4. Şems Hazretlerinin verdiği her sırla tertemiz ışıklı bir hale gelen Mevlana Hazretlerinin bu sarhoşluk içinde devam etmesini istediğini öğrendik.

                                    *

İşte böyle yaren;

Şems Hazretlerinin değerli varlığının gerçekliği zorlukları aşmamızda kapalı kapıları açmakta etken olduğunu öğrendik, anladık.

                                       *

RAVLİ

Popüler Yayınlar