2 Eylül 2022 Cuma

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 6030 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

6030. Şeytanın gözü kör olsun (Bazı zorunlu durumlarda zararı istemeyerek kabullendik) diye iki gözümüz, seninle aydınlansa ne çıkar?

Güller saçsan da lütfunla (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyiliklerin ve yardımlarınla) bütün dünyayı güller, reyhanlar kaplasa noolur?

O karanlıktaki Ab-ı hayatla (Olgun insanın hayvani bir hayata mahkum olmuş insan aklını, kurtararak dirilten kişi ile) bütün şehir, bütün ova sulansa, dolsa ne çıkar?

Hızır gibi, ta Ab-ı hayatın kaynağına dek (Çıktığı yere kadar) (Kehf suresi 60-65) bize kılavuz olsan noolur yani?

İki-üç konuk, senin kerem (İyi huylu cömert) sofranda, senin nimetlerinle (Yararlanılan imkanlarla) dirilse (Güçlenip canlansa) ne çıkar bundan?

Senin gönül alıcılığınla (Üzülen ve kalbi kırılan bir kişiyi sevindirmek, mutlu etmek için), can bağışlamanla iki-üç cansız, canlansa ne olur ki?

Ata binsen de meydana gelsen (Ortaya çıkıp görünsen), göğsümüz meydana (Güvene, övünce) dönse ne çıkar ki?

Ay gibi yüzünü göstersen de Zühre (Venüs), Terazi Burcuna girse (Uyum, işbirliği, güzel ilişkiler, güzellik, estetik gelse) noolur ki?

Kadehi dudağına dek doldursan da mahmurların (Sarhoşluğun sebep olduğu geçici sersemliği) başlarına döksen noolur yani?

Biz kullarız (Sevgiyle bağlanmış, sevgi dostluğu devam edenleriz), sen padişahsın;Senden yeni bir elbise giyinsek ne çıkar ki?

             ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                       ***

      Neler öğrendik;

  1. Şeytanın göz önümüzü kararmasından kurtularak Şems Hazretlerinin ışığıyla gözümüzün aydınlanmasını, hakikati olduğu gibi gören olmamız için aydınlanmasını Mevlana Hazretlerinin dilediğini öğrendik.

  2. Asil, yüce, büyük kişilerinin bu özelliklerinden dolayı iyilik ve bağış yaptığını, sevgiyle bağlanmış, sevgi ve dostluğu devam ettiren bizlere de yapmasını dilediğini öğrendik.

  3. Olgunluğa ulaşmış kişilerin hayvani aklın tesirine mahkumiyetlerinin devam ededceğini, hayvani akıldan insan aklını kurtararak dirilmeyi sağlamasını, böyle kişileri çoğaltmasını dilediğini öğrendik.

  4. Olgun aklın hayvani akılın baskısından kurtulup, insan aklıyla dirilmesinin çıktığı yere kadar götürülmesini istediğini öğrendik.

  5. Allah yolunda olanları konuk ederek sofrana oturmalarını arzu ettiğini öğrendik.

  6. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin görünmesini, uyum, işbirliği, güzel ilişkiler, estetiklik bağışlamasını, Tanrı şarabıyla sarhoş etmesini dilediğini öğrendik.

                          *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri ve dostları Şems Hazretlerine sevgiyle bağlanmış, sevgi ve dostluğu devam edenler olduğunu, Şems Hazretlerinden üstlerine örtü hediye edilmesini istediklerini, öğrendik, anladık.

                             *

RAVLİ

Popüler Yayınlar