6 Ağustos 2021 Cuma

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 2620 İNCİ BEYİT

(Mevlana hazretleri gönlü, aşkı anlatıyor)
 
2620. Ne mutlu andır o an ki Ay yüzlüm otağıma gelir, girer de lütfeder (Yüksek ve saygınlığından alçak gönüllülük göstererek), kerem buyurur (Büyüklük gösterir), gönlümün (Kalpte oluşan duygularımın kaynağını) kaftanının düğmelerini çözer (Kalbin bağını çözerek harekete geçirir).
 
Üşümüşsün, bensiz (Yüzün) sararmış-solmuşsun.,
Daha beri gel de (Yaklaş da)  gönlümün havası (Kalpte oluşan duygularımın coşkusu) vursun sana der.
 
Derim ki:
Nerde lütfun?
Kulunu (Sevgiyle bağlanmışını) sen ara.,
Senden başka gönlümün bağlarını çözmeyi kim bilir?
 
Evet der, şimdi gençleşirsin (Yeniden gençlik ve canlılık kazanırsın), kabına sığmaz olursun (Duygularına engel olamayıp taşkın davranışlarda bulunursun);
nlümün seher yeliyle (Sabahın güneş doğmadan önceki zaman esen, insana zindelik veren rüzgâr estiği zaman) nerkisten, gülden daha taze bir hale gelirsin.
 
Derim ki:
A her derde (Sıkıntı verene) o derdin devasını (Çaresini, ilacını) veren:
Senden başka devam yok benim;
Sensin gönlümün ilacı.
 
Her ağacın, her daim meyvası, tanıktır o ağacın, o dalın gönlündekine...
Altın gibi sararmış yüzümle inci gibi gözyaşlarım da benim gönlüme tanık.
 
İki (Madde ve mana) dünyada da bundan daha hoş bir aşk varsa kafir olayım..
Kafir bile bunu içse imanın gözü kesilir (İslam dinini kabul eder, bütün dikkatiyle bakan olur).
 
Aşk, hünerler madenidir (Çok değerli şeyleri kapsayan kaynaktan beceri ile elde edişler yapan işin ustasıdır), aşk altın madenidir (Üstün nitelikleri kapsayan kaynaktır).,
Dost onunla cilvelenir, görünür (Hoşa gitmek için davranır, naz ederek kendini gösterir) ;
Deri (Vücudunu) onunla altınla (Üstün niteliklerle, değerlerle) dolar.
 
Aşk dudağını açtı mı (İçinden) öylesine şaşılacak bir güzel koku salar ki misk bile duyar da sarhoş olur, anber utanır-gider.
 
Aşk dünya güzelidir;
Padişahların, güzellerin anasıdır..
Toprak onun yüzünden mücevhere döner, ana onunla övünür.
                             ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                            ***
Neler öğrendik;
1. Allah yakını, Allah dostu büyüklüğü gereği alçak gönüllülük göstererek ziyarete geldiği zaman, ziyaret ettiğinin kişiliğini oluşturma ve gelişme evrelerinde ortaya çıkan ve ömür boyu davranışları etkileyebilen bilinç dışı dürtü ve güdüleri bütününü kör düğüm olmuş duygusal karmaşasını açacağını öğrendik.
2. Allah yakınının; kendisine daha yakın olmasını istediğini, arada soğuk, sevimsiz ve ilgisiz davranış, duygu kalmamasını arzuladığını öğrendik.
3. Allah yakının; sevgide, istekte, düşünüşte, anmada, hatırlamada, kalpte oluşan duyguların birbirini yanlış bağlanması sonucu hareketsiz bırakmasını kişi kendi kendine çözemediğinden gelişemediğini, ziyareti ile bu kör düğümü çözdüğünü öğrendik.
4. Allah dostunun düzene koymasıyla kişinin yaşlı da olsa gençleşeceğini, coşkun hale geleceğini, güzel söz ve davranışlara kavuşacağını öğrendik.
5. Mevlana Hazretleri dertlerinin ilacını Allah yakını Şems Hazretlerinde bulduğunu, onun yaktıklarının bilincine vardığını, aşık olduğunu, bağlandığını, hep  beraber olmak istediğini öğrendik.
6. Ağaç nasıl ki meyvelerinden tanındığını ve değerlendirildiği gibi kişiyi yaptığı işlerden tanıyıp değerlendirmek gerektiğini öğrendik.
7.Allah yakının, Allah dostunu bulmaktan, yakınlaşmaktan, beraber olmaktan, ona hizmet etme zevkinden daha bir şey olmayacağını öğrendik.
8. Allah yakınına olan aşkın insana ustalık kazandırdığını, değerli işler yaptırdığını öğrendik.
9. Aşkın söze, anlatıma gerek duyulmadan güzel kokusundan kendini tanıttığını, çok değerleri ortaya çıkardığını öğrendik.
                           *
İşte böyle yaren;
 Dünyada en güzel olanın aşk olduğunu, aşkın bütün güzellikleri doğuran ana olduğunu, aşktan oluşan herşeyin mücevher nitelikte olduğunu,  madde ve manada övünülen ne varsa aşktan meydena geldiğini Mevlana Hazretlerinden öğrendik, anladık.
                           *
RAVLİ

Popüler Yayınlar