1 Şubat 2021 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 7. CİLT 760 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)
                                               
760. Bir gün, anlamlar denizine gidersen a efendi, bütün bu sözler, hatırına gelir senin.
 
A şeker madeni, hoşlar geldin, safalar getirdin;
Kul (Sevgiyle bağlanıp, sevgi, dostluğunu devam ettiren), o ayağını öperse ayıplama a efendi.
 
A efendi, yüzlerce öz doğruluğuyla (En kuvvetli kıvamlı bölümün olan düşüncelerin gerçekle uyuşuyor, yargı ve önemelerin gerçeğe uygun),  saçlarının gölgesinde münacata (Yakarışa, yalvarışa) dalmak vacip (Yapılması gerekli) oldu bana.
 
Yüzünün Mushaf’ından (Sahifesinden) Kasas suresini, görülmemiş ayetleri okuyalım a efendi.
 
Senin kadehinden sarhoşuz a efendi, senin sarhoş nergislerinden sarhoşuz;
Senin padişahlığının sayesinde şaha mat (Hayat oyununda yenilmekten) olmaktan kurtulduk gitti.
 
Bütün dünya kederlerle (Acı, üzüntü, dert, sıkıntı, ızdıraplarla)-tasalarla (Üzüntülü düşünce durumlarıyla, tatmin edici olmayan, tedirgin eden durumların ortaya çıkmasını önleyebilmede güvensizlik içinde bulunduğunda duyulan rahatsız edici duygularla) dopdolu;
O mahmur nergislerse (Süzgün, dalgın bakışlı âşıklar) başlangıçlara da boş vermiş a efendi, sonlara da;
 
Gölge gibi güneşe benzer yüzünde, güzelliğinde yok olmuş-gitmişiz; bütün belalardan (İçinden çıkılması güç, sakıncalı durumlardan), kazalardan (İstem dışı, umulmayan bir olay dolayısıyla zarara uğramaktan) emin olmuşuz a efendi.
 
Sarhoşcasına (Mutlu bir şekilde) pazara (Alış-verişe) gel de bir bak;
Bak da bütün önemli işler düzene girsin a efendi.
 
Ecel (Hayatının son) gününe dek ne şiir söylersek budur ancak, bundan başkası aslı olmayan şeyler a efendi.
 
Bu gazel, gazellerin padişahıdır, ömürleri hep bunun kuludur (Sevgiyle bağlanmış, sevgi, dostluğu devam ettirmiş)-kölesidir (Karşılıksız hizmet etmiştir):
Bu gazelin her beyti, muratların (Gerçekleştirmek için tasarlanan ve erişmek istenilen amaçların), isteklerinin (Arzularına ulaşabileceğin kapalı olan kapıyı açacak) anahtarıdır a efendi.
                         ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN 
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Anlam denizine ulaşırsak Mevlana Hazretlerinin sözleri hatırımıza geleceğini öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin öz doğruluğu ile kendini göstermesi insana şeref verdiğini, ayağı öpülesi kişi olduğunu öğrendik.
3.    Bilginin insan davranışını kısmen değiştirdiğini, insanı istenilen kalıba sokamayacağını, evvelinden gelen ahlaki mirasın ve aldığı terbiyenin tesiri altında kalacağını, öğrendik.
4.    İyi eğitim görmüş, iyi çevrede yetişmiş, bilgili ve kültürlü olmakla beraber kötü insanlar bulunduğu gibi, kötü çevrede yetişmiş, kötü eğitim görmüş fakat iyi olarak kalabilmiş insanlar da var olduğunu öğrendik.
5.    Şems Hazretlerinin ayetlerde göremediğimiz mesajları, sırları bize açıkladığı için Mevlana Hazretlerinin çok zevk aldığını, bunların hayatta yenilmekten kurtardığını öğrendik.
6.    Şems Hazretlerinin güneşe benzeyen yüzünde, güzelliğinde kendini kaybedip yok olan kişinin kazalardan belalardan korunacağını öğrendik. 
7.    Benliği bırakıp Mevlana Hazretlerinin öğretisinden ihtiyacımızı almamız, önemli işlerimizi düzene koymamız gerektiğini öğrendik.
            *
İşte böyle yaren;
Mevlana Hazretlerinin gazellerinin her beytinin isteklerimizin muratlarımızın kapısını açacak anahtarları verdiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAVLİ

 

  

Popüler Yayınlar