28 Mayıs 2019 Salı

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 5090 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

5090. Bahçe, önce meclise çiçekler saçtı, sonra mezeler getirdi;
Çünkü dağ lâlesinin kadeh sunduğunu gördü sarhoşlara.

Nisan bulutunun ağlayışından, kışın soğuk soluğundan, ne düzenler düzdü perde ardında da son-ucu, faka bastırdı sarhoşları?

* "Rableri suvarır onları" şarabını içtiler, adı-sanı yitirdiler, sakinin (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçanın) mektubu gelince ne çeşit bir ad-san getirdi sarhoşlara?

Gönül buhurdanında üzerlikle ödağacı yakıyor;
Çünkü ayrılık soğuğu, nezleye uğrattı sarhoşları.

Gel, gir ölümsüzlük gül bahçesine;
Yücel, çık o mâdenin (Çok değerli şeyleri kapsayan kaynağın) damına ey saki(İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan)  ;
Çünkü görünmez gizlilik evinden de sürdü, çıkardı dama sarhoşları.

Güzeller, ağır elbiseler giyindi, gel, bahçeye gir de seyret;
Sâki, ne gerekse hepsini de getirdi sarhoşlara.

Canları bahar getirdi, bizi de sevgilinin güzelim yüzü;
Bak da gör, bütün bu devletlerden hangisini getirdi sarhoşlara.

Devlet (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yönetme makamının)  sâkisi (Cennet şarabını ikram edeni), ansızın, padişaha mahsus kadehle gece şarabı getirdi sarhoşlara.

Gökyüzü malına, Utarid'in Müşteri olması gerek, o dünyanın ışığını görmeyi, Mirrih (Merih yıldızı gibi neşeli, atılgan, birlik ve zevk ve eğlenceye düşkünlük, kuvvet ve hainlik, öfkelenme ve utanmazlık, inat ve baş olmak isteyen), gözlü bir Ay lâzım.

Bir şaşılacak can gerek ki can feda etmeyi bilsin;
Gizli gelinleri görmeye, iki can gözü gerek.
                   ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1. Allah’a Allah dostunun kılavuzluğunda gidenlerin aşk yolunda ilk duraklardan biri olan cennette ağırlanacaklarını, cennet şarabından içeceklerini, küçük aklın açık anlamaması için sarhoş edilip bu güzellikler gösterileceğini, sırlar verileceğini öğrendik, anladık.
                    *
İşte böyle yaren;
 Allah’ı isteyenlerin, gökyüzüne malına müşteri olması, can gözünü açması, canını Allah yolunda feda etmesi, yaşarken ebedi güzellikleri görüp dünyada yaşarken  kavuşabilecekleri öğrendik, anladık.
                     *
RAV


Popüler Yayınlar