13 Ekim 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 780 İNCİ BEYİT

780. Yedi göğü aş (Yüksek, uzak, geçilmesi zor yeri geç), Zühal’in (Venüs yıldızı) afsununu (Büyülü sözleri) dinleme, yıldızına, falcağızına dair müneccimlerin (Yıldız falcılarının) laflarına kulak asma.

Güneş ışığından bir hırkam var, lâ’l (Parlak, renkli taş) gibi incilerim (Şekil değiştirmeyen değerlerim) var, sofcağızdan (Bir çeşit sertçe, ince kumaş) şalcağızdan (Hindistan’da dokunan, özel motifleri olan değerli bir yün kumaş) hırkaya ne ihtiyacım var benim;
Hiç öyle bir hırkaya (Genellikle soğuktan korunmak için giyilen bazen içi pamukla beslenmiş ceket biçiminde giysi-Dervişlerin giydiği üst giysi) ,bürünür müyüm ben?

Bir Arap dosta, ıslak gözlerime bak dedim;
Dudak altından, vay sana, aldatma demeye başladı.

Hem söylüyordum, hem de gönlümde yüzlerce düzen (Oyun) kuruyordum.
O da bana, gülerek, ne vakte dek ahvalini (Durumunu) gizleyeceksin diyordu.

Sus da padişaha bak, çünkü sen, bir doğansın (Leşe yanaşmayan, avcı kuşsun), şu sözceğizinle eğlenip kalakalan bülbül (Sesi güzel kuş) değilsin sen.

Şu yalancı, şu düzme beye bak hele;
Eğerceğizini vurmuş, atcağızına kurulmuş, kurumcuklar satmada (Kendini büyük ve önemli gösterme davranışı, büyüklenme, gösteriş), övünmeciklere (Bir niteliği sebebiyle kendini yücelmiş sayarak bundan abartılı bir biçimde söz etmeye) kalkışmada, başına da altıncağızla bezenmiş bir sarık sarmış.

O ölümü inkâr ediyor da nerde ecel (Hayatın sonu, ölüm) nerde diyor.
Ölümse benim, işte şuracıktayım diye altı yönden (Yukarı, aşağı, sağ, sol, ön, arka) de gelip çatıyor.

Ecel ona a eşek diyor, nerde o debdebe (Görkem), o şatafat (Gösteriş)?
Nerde o bıyık buruşun, nerde o büyük burnun, o kibrin (Kendini beğenmen, başkalarından üstün tutman, büyüklenmen, gururun, benliğin), o kinceğizin (Öç alma isteğin)?

Nerde güzeller, nerde zevk-safa, halıyı, kilimi kimlere verdin?
Yastığın kerpiç (Mezarda başının altına yastık diye konan güneşte kurutulmuş, saman ve balçık karışımı), döşeğin de toprak.

Yemeyi-içmeyi, uyuyup rahat etmeyi bırak, gerçek dini ara da töreciği (Toplumdaki adap, gelenek ve görenekleri), yasacığı olmayan ebedi beyliğe erişesin.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Allah’tan yetkisi olmayan kişilerin sözlerinin tesiri altında olmamak için yüksek âleme çıkmamız, sıradan bir insan olmaktan kurtulmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Allah dostlarının ışıklı sözlerini kendine giysi edinmişlerin başka bir süslü giysiye ihtiyaçları olmadığını öğrendik.
3.    Dünyada sahip olup bırakacağımız zenginliklerimizin övünç kaynağı olmayacağını öğrendik.
                                  *
İşte böyle yaren;
Amacımızın elimizden hiç gitmeyecek konum ve durumlara sahip olmak için uğraşmamız gerektiğini, dünyaya ait her ne varsa dünyada kalacağını öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar