11 Ekim 2015 Pazar

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 760 İNCİ BEYİT

760. A gözüm, a benim ışığım!
Gülüp duran, anlatılmasına imkân olmayan o Ay’a (Karanlıkta kalanlara aydınlık veren o kişinin hayaline) dal, nefesini tut, sus da boyuna onu seyret.

Onun abıhayatı (Ölümsüzlüğü), yüzlerce gökyüzünü dolap gibi çevirir.
Onun ağırbaşlılığı karşısında yüzlerce dağ, beline hizmet kemerini kuşanır (Karşılık beklemeden verilen işi yapmak için hazır olur), huzurunda divan (Verilecek emri almak için saygılı bir biçimde) durur.

Ahmak (Aklını gereği gibi kullanamayan) mısın a ayyar (Aldatarak birinin mal ve parasını almaya çalışan), burada ne diye kalakalmışsın?
Yürü, ava çık da şahinin nasıl padişahlık ettiğini bir seyret.

Canın atı yoksa bile tapısına topallıya-topallıya gider de o atlı, canı eğerinin terkisine bindirir (Seni amacına ulaştırmak için yardım eder).

Ayağı da yoksa başına bağlar, döşeğe yatar, yastığa baş kor da o padişah, doktor gibi kalkar, yatağının başucuna (Yardıma) gelir.

Aşk, bir tek candır amma yüzlerce şekle girmiştir;
Onun bu yoluna-yordamına, bu düzenine-hilesine deli-divane oldum.

Görülmemiş güzellik, bulunmaz alım (Çekicilik), aşk şekline girmiş de can, onun huzuruyla huzur bulsun, güzelleşsin de bir karara erişsin diye çıkagelmiştir.

Ayının, yılının talihine, görülmemiş bir takvim düzdü;
O takvimi (Ahsen-i takvim: En güzel bir surette doğrultmak, iki ayak üzerinde yürüyen bir mahlûk haline getirmek, en güzel bir surete sahip kılmak) var da “Vettin”  (Tin) suresinde ara, o sureden iste.

A canım benim, güneş (Hazreti Şems) birisini kendi kılıcıyla öldürürse onun kefenini çeyizini de kendi ışığından düzer, koşar (Yıkar, temizler, temiz giysi ile ahrete yolcu eder).

Onun havasına kapılan Ferhat (Sevdiğine kavuşmak için dağı delenin), külüngünün vuruşundan mermer bile Lâ’l (Değerli taş) haline gelsin diye kalkmış, dağ delmeye gelmiştir.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin yüzünü görmenin, hakikatini öğrenmenin insanı değerli hale getireceğini öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin elimizden tuttuğunu, güzel amaca ulaşmamız için yardım ettiğini öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin iyi bir avcı olduğunu, her insanı da avlamadığını öğrendik.
                                  *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin Allah’tan aldığı yetki ile iman etmiş, işinde, düşünüşünde, çalışmalarında Allah rızasını kazanmak amacını güden kişilere yardım etmeye geldiğini, her an yardım etmeye hazır olduğunu öğrendik, anladık
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar