18 Aralık 2023 Pazartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER B20

Düşünme (Bir sonuca varmak amacıyla bilgileri inceleme, karşılaştırma ve aradaki ilgilerden yararlanarak düşünce üretme, zihinsel yetiler oluşturma; muhakeme etme), dal uykuya;

Çünkü düşünce (Zamanının ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik) Ay'ın (Güneşten aldığı ışığı karanlıkta kalanların yolunu aydınlatanın) yüzüne perdedir (Engeldir), perde (Engel).

Gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) Ay'a benzer (Karanlıkta yolunu aydınlatandır), gönülde yer verme düşünceye;

Düşünüp taşınmayı (Konuyu bütün yönleriyle inceleyip ona göre davranmayı, iyice düşünmeyi) at suya gitsin (Kov, dışarıya çıkar, ilgini kes).

                                               *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                                    *

Neler öğrendik;

  1. Olacak veya geleceği düşünenin kendisine karanlıkta kaldığı zaman yolunu aydınlatanı göremeyeceğini, yararlanamayacağını, kendi düşüncesiyle kişinin bilinmeze ve faydasızlığa doğru yol alacağını öğrendik.

  2. Olanın olacak, gelenin geleceği için düşünsek de düşünmesek de bu olay gerçekleşeceğinden uykumuza kendimizi bırakmamız gerektiğini öğrendik.

  3. Kalbimizde oluşan duygularının kaynağına düşünceyi sokmamak gerektiğini, çünkü gönül insanı, karanlıkta bırakmadan yolu aydınlatan sözleriyle doğruyu gösterip seçimini yaptıracağını öğrendik.

  4. Herşeyi kontrol edeceğim diye düşünüp taşınmanın yaşama zevkini ve sevincini bozacağından aklımızdan, fikrimizden dışarı çıkarıp, inancımızla bize sahip olanın koruma alanında rahatça uyumak gerektiğini öğrendik.

                                *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar