8 Ocak 2021 Cuma

DİVAN-I KEBİR 7. CİLT 520 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
 
520. Senin (Şems Hazretlerinin) güzellik ateşinden başka bir yerden kopup beliren her aşk, haram (Din bakımdan yasak olan) aşktır, insanı donmaya, buz kesmeye çağırıştır.
 
Canım, ta içimden, senden başka ne varsa her şeyden kesildi;
Hem de bu ayrılışın, bu kesilişin (Vazgeçişin) sesini apaçık duydum ben.
 
Şu uyanık devletten (Tanrının etkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya insanları yönlendirme ve yöneltme makamı) gaflet (Olup bitenlerin farkına varmayan, sezmeyen, bilgisizlik) eden, uykudadır;
Ne kadar sıkarsan sık, tatlı bir su, nerden çıkacak kuru deriden?
 
Kötülük hastası, ölüm çağında 'Ya Sin" okunacak çağa düştü mü Lahavle okumaktan (Sabır tükenmeden), parmağını dişlemekten (Pişmanlık göstermekten) başka bir çaresi mi kalır?
 
Tebriz'i! ulular ulusu Tanrı Şems'inin (Tanrı güneşinin) aşkından başka her aşk, gözde bitmiş kıldır, kesilmesi gerek.
 
İşitip duymak için yüz tane yepyeni kulağım açıldı.
Veren olmadıkça ne kimse doğabilir, ne kimsenin varlığına imkân vardır.
 
Bir bağ, bir bahçe kesilmişim;
Seni övmek için bahar yeli esti de bütün cüzlerim (Bütünü oluşturan bölümlerden her biri), bu güzelce gebe kaldı o övüşten.
 
A benim güzelim, yüzünün aşkıyla gönül aynasını hurafelerden (Uydurmalardan, yalan hikâyelerden), aslı olmayan masallardan silip arıtmak, gerçekten de vaciptir (Yapılması gerekendir).
 
Sarhoşların, birbirlerine düşmeleri, birbirlerinden vefa (Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı) kadehini kapmaları ne de hoştur, ne de güzel.
 
Islığını duydum;
Şu can kuşunun ayağındaki bağı çözmek farzdır (Yapmak zorundayız) artık.
                    ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Aşkın ateş etkisini gösterdiğinden yasak olan aşkın insana zarar vereceğini, Allah dostu Şems Hazretlerine aşık olmanın ateşinin de uygun insanı olgun hale getireceğini, olgun insanı da pişmiş duruma getirerek yararlı hale sokacağını öğrendik.
2.    Mevlana Hazretlerinin canı Şems Hazretlerinden başka her şeyden soğuduğunu öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin özelliklerini ve güzelliğini görenin yararlanacağını, görmeyenlerin uykuda olduklarını öğrendik.
4.    Ölüm yaklaşmadan kendimize gelip uyanmak, aklımızı başımıza toplamak, Allah dostlarını tanımak, bunlardan biri olan Şems Hazretlerini aşkla sevmek böylece, pişmanlık duymayacağımız bir iş yapmamız gerektiğini öğrendik.
5.    Şems Hazretlerini sevmek, onun sevdiklerini sevmek, başkasından ilgiyi kesmek gerektiğini öğrendik.
6.    Şem Hazretleri kendisini sevip bağlanana işitip duymak için  yüz tane yepyeni kulak verdiğini, bu kulakla çeşitli âlemlerden gelen mesajları duyabilme olanağına sahip olunacağını öğrendik.
7.    Veren kişi olmadıkça ne insan doğabileceğini, ne de varlık sahibi olunabileceğini öğrendik.
8.    Şems Hazretlerinin övgüsü ile Mevlana hazretlerinin her parçasından yeni oluşlar baş gösterdiğini öğrendik.
9.    Şems Hazretlerinin aşkına düşenin gönlünün uydurmayanlardan, yalan hikâyelerden, aslı olmayan masallardan silip temizlendiğini öğrendik.
10.                      Aşk yolunda olanların birbirleriyle yarışmalarını yadırganmamaları gerektiğini öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin davet ıslığını duyan Mevlana Hazretlerinin kuş gibi yanına candan uçmak gerektiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAVLİ 

Popüler Yayınlar