15 Kasım 2019 Cuma

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 210 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri gülmeyi anlatıyor)

(Gülmek: Mutlu, sevinçli zaman geçirmek, eğlenmek, hoşça vakit geçirmek)

210. O, bir lütuf (Önem verilen, sayılan kişi iyilik, bağış için gelip kendini ) gösterseydi de can gözlerini açsaydı, lütuf bile şekle bürünürdü, en katı şekil bile gülmeye başlardı.

Padişahlar padişahı, kaanlar kanı (Başbuğ), bir yoksula ihsanda bulunsaydı, o yoksul, hazine gelirdi de hazinelere gülerdi.

La'l dudaklarının şarabı, gayb (Gizlilik) perdesinden yüz gösterseydi, güzellik, bir sarhoşcağız olurdu da en güzele bile gülmeye koyulurdu.

La'l dudakları, hikmetlerden (Bilgeliğinden) inciler (Şekli değişmeyen, değerli sırlar) bağışlasaydı, mermer bile la’l’e dönerdi de madene gülerdi.

O âşık öldüren kahredici (Ezen, perişan eden), merhametle (Acıması), sevgiyle katılsa, birleşseydi, granitten yapılma dağdan sütler coşardı, demire kadar her şey gülerdi.

* Bir Zal (İhtiyar, Beyaz saçlı olarak doğmuş), O Rüstem’in, bir an bakışına erişseydi, and olsun Tanrıya, saflar (Göğüs göğse savaşta yan yana sıkça dizilmiş insan sırasını savaşarak) yaran, Rüstem’e (Zal’in oğlu kahraman hükümdar) güler-dururdu.

O savaş aslanının erlik (Yiğitlik) gösterdiği gün, sarhoş aslanlara erkekler de, kadınlar da gülmezler mi ki?

Devlet (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğruladığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek buyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yönetme makamında olan kişi) sakisi (İnsan ruhunu Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kişi), ardı-ardına dostluk kadehini döndürseydi, (Tanrı şarabı dolu) kadeh bile sarhoş olur, içindeki şarapla gülmeye koyulurdu.

Tebrizli Şemseddin'in elini öpen her canın ömrü, ölümsüz bir hale gelir, ölüme güler-durur.

Onun emniyet ırmağı (Koruma akışı) belirseydi herkes, erlikle (Yiğitlikle, korkmadan, çekinmeden) savaşlar arardı, emin oluştan (Bir varlığa inanıp güvenmekten) nefret eder, emniyet yurduna gülerdi.
                       ***
DİVAN-I KEBİR 6 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Can gözleri açıldığı zaman gülmeye başlayacağımızı öğrendik.
2.    Tanrı dostundan gelen iyiliğin hazinelerden daha kıymetli olduğunu öğrendik.
3.    Tanrı dostunun sırları göstermesi ile kişinin gülmeye başlayacağını öğrendik.
4.    Tanrı dostunun sözleri ile mucizelerin olduğunu öğrendik.
5.    Merhamet ve sevginin birleşmesi ile dağların bile besleyici bir hale geleceğini öğrendik.
6.    Tanrı erinin baktığı ihtiyar kişinin bile korkusuz yiğit olacağını, savaşta en önde yer alacağını öğrendik.
7.    Şems Hazretlerine yakın olanın ölümsüzlüğü elde edeceğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin koruyuculuğunda olan kişinin emin olmayı bile aramayacağını, hayatın hakikatini gören olacağını, Allah’ın neler yaptığını izleyeceğini, yapılana korkusuzca katılacağını öğrendik, anladık.
                     *
RAV

Popüler Yayınlar