6 Kasım 2019 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 100 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Allah’a kaçmak anlatıyor)
100.* Husrev (Seven), şu Şirin'e (Sevilene) bir dokunsaydı parmacığını (Küçük parmağını) yalasaydı, ne diye külah kaydına düşerdi, ne diye kaftana bağlanırdı (Giysilerine bahane eder aşağılardı)?

* Aşk hekimi Calinus'a (Doktor) bir macun verseydi otlar toplama yüzünden bunca dikenler mi çiğnerdi o?

Tecilli (Meydana çıkış) sarhoşluğu olsaydı her dağın başında, her dağ, bulut gibi muallâk (Sonuca bağlanmamış) dururdu havada.

* Düşünce gulyabanilerin (İnsanın gördüğünü sandığı korkunç hayaletlerin) her biri, bir bucağa gitseydi varlıklarla dolu olan her ova, lezzetlerle, nimetlerle dolar-giderdi.

Her ahdin (Kendi kendine söz vermenin) uhdesinden (Yapmakla yükümlü olduğu iş, görevle) gelseydin, her ahde vefa etseydin (Yapılan iyiliğe kendini boşlu hissetseydin) dünyayı besleyip geliştiren, gönüle huzur ve karar veren (Sakinlikle iş yapan) o güzel de ahdine vefa ederdi.

Şu varlık buğdayı, tezce un olsaydı halkın varlık matahı (İnsan, mal, eşya), şu değirmenden (Döngüden) dışarıda kalırdı.

* Bir Hızır, ansızın delseydi varlık gemimizi, bütün canlar (Mevleviler), şu denizde yüzer-dururdu.

Şair, padişahı över;
Fakat kendinden haberi olsaydı padişah kalkar da, şairi överdi.

* Eli, ayağı kırılanın elini, ayağını, sınıkları onaran Tanrı, sarıp bağlasaydı, o kişi, ne cebirde(Zorlayışta) kalırdı, ne kaderde;
Ne korkardı, ne umardı (İsteyiş ve bekleyiş).

O kırıklıkta, kırılmanın zevkim görüp duysaydı ne merhem sorardı, ne derman arardı.
                       ***
DİVAN-I KEBİR 6 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Karşılaştığımız olumsuzlar, sıkıntıların bizi arayışa yönlendirdiğini, bu arayışta beklentimizin çok üstünde güzellikleri görüp tanıma, beraber olma fırsatı bulduğumuzu öğrendik.    
                *
İşte böyle yaren;
Sıkıntıyla zevkin bir olduğunu, bir yerden geldiğini, her ikisinin dönüşümlü olarak bize kendini gösterdiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV

Popüler Yayınlar