16 Aralık 2018 Pazar

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 3450 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini olan aşkı anlatıyor)

3450. A dünyayı gören, canı (Kendine yaşamı sağlayan, hayat veren, güç, dirilik sağlayanı) görmeyen, dünya dediğin, bir solukcağız bak da gör, candan (İnsanın kendi varlığından, özünden) ibarettir.

Dünya dediğin bir tozdur;
Bu tozun içinde süpürge de gizlenmiştir, süpüren de.

Haşhaş gibi kırılıp döküldüğün gün, bu meşale (Bunun öncüsünün) nerdendir, görürsün.

Şu hem gizli olan, hem ap-açık meydanda bulunan aşk, kan dökücüdür, zalimdir (Acımasız ve haksız davranandır), külhanidir (Kabadayıdır, serseridir).

Onun eliyle öldürüldün mü, yaşayışa kavuşursun;
Aşk yüzünden ölendir yaşayan.

Bir aşktır bu ki gizli kalmasına imkân yok;
Âşık olanın bütün sırları ortadadır.

Aşk yoksa tat verir bir güzellik de yoktur;
Ne de güzelliktir bu, alkış bu güzelliğe, alkış.

Her kulağa gitmesin diye geceleri, susarak naralar atıyoruz.
Her ham (Kaba, nazik ilişkileri bilmeyen, incelmemiş) kişinin burnuna gitmesin kokusu diye vefa (Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı) tenceresinin kapağını örtüyoruz.

Nekeslik (Cimri) değil amma şu şöhretli gül suyu da fare yuvasına lâyık değil yani.
                     ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Sahip olduğumuz ve bize hayat sağlayan kaynağımız ve değerimiz olan canımızı doğru değerlendirdiğimiz zaman; soluk almayı kestiğimiz an sonlanan bir yapı olduğunu öğrendik.
2.    Dünyanın her an ölüp yeniden dirildiğini fark ederek tanımamız gerektiğini öğrendik.
3.    Sanki kendi varlığımız diye sahiplendiğimiz vücudumuzun hastalıkta darmadağın olduğunu, can verenden şifa istemeye başlayacağımızı öğrendik.
4.    Aşka sahip olanların hem gizli hem de açık olduklarını özgürce kurallara kendini hapsetmeden, canı bilen ve yaşayışların sözlerinden öğrendik.
5.    Aşk yüzünden ölenin sahte yaşayıştan kendini kurtararak gerçek yaşayışa başlayacağını, hakikati olduğu gibi gören yaşamanın zevkine varacağını öğrendik.
6.    Aşk yoksa insanın yaşam tadı da olmayacağını, güzelliklerin zevkine varamayacağını, sanılarla, korkularla hayatını tüketeceğini öğrendik.
7.    Mevlana Hazretlerinin her kulağa anlayabileceği söz söylediğini, Mevlana Hazretlerine gönlünü açanların bu sözü içselleştirip yaşamına katacağını, mutluluğu bulacağını öğrendik.
8.    Ham kişinin yani uygunluğa kendini hazır etmemiş kişinin olgunların açık-anlaşılır sözlerini yeteri kadar anlayamayacağı öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Mevlana Hazretlerini sevenin, sevgiyi ve dostluğu sürdürenlerin beslemediğini, uygun olmayanların ise kendi haline bırakıldıklarını öğrendik, anladık.
                   *
RAV

Popüler Yayınlar