30 Nisan 2016 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 2760 İNCİ BEYİT

2760. (Mevlana Hazretlerinin Allah’a gideceklere anlatımı)
Ululuk ıssının (Sıcaklığının) güzelliğinde varlığından soyundu (Dünyaya ait tüm güvencelerinden vazgeçti), tamamıyla yok oldu mu mutlak varlık (Hakikatin kendisi) gelir, artık onda ne kibir kalır, ne gösteriş.

Tanrı sıfatı gelince beşer (İnsan) kalmaz;
Çünkü o parlak güneştir, buysa Süha yıldızının ışığı (Her gözün göremeyeceği ışık, ‘Büyükayı yıldız kümesinin en küçük yıldızı’).

Artık onun canı, Tanrı güzelliğinin aynasıdır;
Aşk meclisinde gözü, dünyaları gösteren bir kadehtir.

Bu kadehten kim sırlar şarabını içerse sevgilinin vuslatında (Buluşması ile) mahvolur, yüzüne dalar, kendinden geçer.

Her bakır, ululuk ıssı (Sıcaklığı)Tanrının nuruyla kimyaya döner;
Bu bir görülmemiş, bir acayip sanattır, bir tuhaf kimyadır (Üstün özellikler taşır, uyumludur).

Onun varlığında aşk iksirini (Aşk ilham eden büyülü içki) ara da onun lütfuyla (İyiliğiyle), onun cömertliğiyle tamamıyla o (Sevdiği, güvendiği, emin olduğu, yetki verdiği kişi) ol.

Can gözü Burak’ına (Allaha götürecek vasıtaya) binip de yola düşenler, can gözünü açıp da yolculuğa koyulanlar, bulutsuz, tozsuz o Ay yüzlüyü seyredip dururlar.

Şehvet (Aşırı istek) tohumlarını ateşe verirler, şu aşılması zor, kurtulması güç tuzak yerinden bir koşuda kurtulurlar, bir seğirtmede (Sıçrayarak koşup engelleri) geçer giderler.

Şu sağır tabiatın (Doğanın) gürültüsünden (Söz ve davranışlardan) geçerler, o yana (Yüce yere) giderler de konakları (Allah dostlarının toplandığı) meclis olur, o tarafın gül bahçeleri olur.

Yüzsüz (Utanmaz, sıkılmaz, arsız çekinmez), edepsiz tabiat (Utanılacak işleri sıkılmadan yapan, utanmaz, sıkılmaz, terbiyesiz kimseyi), kullarının (Sevgiyle bağlanmış insanların) ayaklarını bağlarlar, can yüzlü padişahlar, o mahallede baş gösterir, yüz gösterir onlara.
                       ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Allah ve Allah dostlarıyla buluşmak isteyenin önce kendisini bağlayan dünya bağlarından kurtulması, büyüklenme ve başkasına gösteriş yapma hastalığından temizlenmesi gerektiğini öğrendik.
2.    İnanç sahibi benliğinden, yaşadığı toplumun etki ve baskısından, tarihi geçmişinden, şu an ne yapması gerektiğinin endişesinden kurtulduğu an Allah’ın kendisini göstereceğini, buluşmanın olacağını öğrendik.
3.    Allah’ı gören kişinin Tanrı nuruyla kimyasının değişeceğini, sırlara sahip olacağını, görüş yeteneğinin artıp farklılaşacağını, toplumdan farklılaşıp kendinden geçeceklerini, yücelerde yer edineceklerini öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Yüzsüz- edepsiz kişilikte ve davranışlarda ısrar edenlerin ayaklarının bağlanacağını, güzellik ve olanaklardan yeterli yararlanamayacaklarını öğrendik, anladık.
                         *

RAVLİ

Popüler Yayınlar