1 Mayıs 2016 Pazar

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 2770 İNCİ BEYİT

2770. (Mevlana Hazretlerinin Şems Hazretlerini anlatımı)
Aklın ayağını bağlarlar da nefis edepsizini (Beden isteklerine uyarak dinin yasaklarına rağmen korkmadan yapanı) bir iyice dövmek için ellerini öyle açarlar ki.

Vücudumuzun bütün cüzileri (Bütün en küçük parçaları) şu daracık mezarda öyle bir ölmüş ki;

Nerde aşk sûr’u (Aşk uğrunda ölmek)?
Bir üfürse de dirilip mezardan baş çıkarsalar.

Şehvetin (Aşırı istek) bir bakırdır, iksirse aşk nuru (Parlaklığı);
Aşk nuruyla bakır halindeki varlığını altın haline getirirler senin.

İnsafa gel, onun sıcak mı sıcak aşk nefesi ortadayken hünerden bahseden toplum, ne de soğuk bir toplum, değil mi?

Aç sufiler gibi akıl mutfağına gelir de pahası ağır suçları cerrederler  (kişiden cerrah gibi iltihaplı yeri yarıp cerahati akıtıp ilaç korlar)

Tabiat kuzgunlarına (Kötü, uğursuz, sıkıntılı durumda olanlara, iftira edenlere) leş yedirme, oruç tuttur da dudu kuşu haline gelsin, hepsi de şeker avlamaya koyulsun.

Şeker Tabiatlı abıhayat sakisinin (İnsana Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan), sayesinde tabiat ateşlerinin köz haline gelmesi mümkündür.

Onun güzelliği, onun alımı karşısında olgunluk aklının körleşmesi, sağırlaşması, o güzelliğe, o alıma karşı duyduğu histendir.

Tanrıdan başka kim onu görmek için bakarsa hemen o gözü ebedi körlük mührüyle mühürlerler, hiçbir şeyden haberi olmaz artık.

Gün bile dünyanın övündüğü ere Tebriz’in can gözü Şemseddin’e sığınır da hadiselerden korunur.
                       ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Aşk uğrunda ölmek başka olduğunu, nefis isteklerine aşk diyerek yapmanın aynı olmadığını öğrendik.
2.    Mezarımızdaki dostumuzun âşık olduğumuz Allah dostu âşık dediğimiz büyüklerimiz olacağını bilmemiz gerektiğini öğrendik.
3.    Din kurallarına uyan kişilere Hak âşıklarının iltihaplanmış yaralarını deşerek iltihabı çıkarıp buraya merhem koyarak iyileştirdiklerini öğrendik.
4.    Yanlış yapanları kuvvetlendirici davranışlarda bulunmanın yanlış olduğunu, oruç tutmalarını önermemiz gerektiğini öğrendik.
5.    Hiç duyulmayan Allah sözlerini duymamızı sağlayan Şems Hazretlerinin güzelliği karşısında aklımızın körleştirdiğini, sağırlaştırdığını, hareketsiz kaldığımızı öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin güzelliğini görmek için ancak Tanrının bakması gerektiğini, Başka biri buna niyetlenince gözlerinin mühürlenip hiçbir şeyden haberi olmadan yaşayacağını öğrendik.

Olaylar karşısında Şems Hazretlerine sığınmamız gerektiğini, kendisinin iyi bir koruyucu ve barınacak olduğunu öğrendik, anladık.
                         *

RAVLİ

Popüler Yayınlar