18 Nisan 2016 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 2620 İNCİ BEYİT

2620. Dağdır o (Şems Hazretleri), saman çöpü değil ki yelle (Rüzgârla) uçup gitsin.
Yelin silip götürdüğü, sinek sürüsüdür.

Aşk yüzünden kınamak, nasıl bir adetse âşığın kulağının sağır olması da bir adettir.

İki dünyanın (Madde ve mana) da yıkılıp gidişi, bu yolda (Aşk yolunda) mahmurluktur (Ağır davranıştır, sersem olma halidir);
Aşk yolunda bütün faydalardan geçmektir fayda (Faydayı gözeten olmadan gelen fayda iyidir).

İsa, dördüncü kat gökten, haydin, elinizi, ağzınızı yıkayın, yemek vakti geldi diye bağırıyor (Dünya nimetlerinden elinizi çekerek temizlenin de gök nimetlerinden yararlanma zamanı geldi).

Yürü, yokluk meyhanesinde (Benliği, bizliği yok eden topluluğun içinde) sevgiliye karşı yok ol (Kendi varlığını unut);
Nerde sarhoş varsa çaresiz, kavga-gürültü vardır orda.

Şeytan yurduna, medet-medet  (Yardım edin) diye gelip giriyorsun, yardımı Tanrı’dan iste, buradakilerin hepsi şeytan (Kötü düşünceli, kötü niyetli, çok kurnaz)hepsi ifrit (Öfkeli, ortalığı birbirine katan, içini kemiren, insanı hep utanmazlık yapıp kendisi ile meşgul eden).

Mustafa(Peygamberimiz), kadına danışma demiştir (Kadına bir iş için bilgi veya yol sorma, gönlünü alma, yararlanma, düşüncesini sorma demiştir) ;
Şu nefsimiz, zahit (Dinin emirlerini yerine getiren) bile olsa kadındır (Sözünde, sevgisinde kalıcı değildir, cesur kararlar alamaz).

Öylesine şarap iç ki sözden, söylemeden kalakal;
Sonucu âşık değil misin, aşk da bir meyhane değil mi?

Caferi altın gibi nazım söylesen, nesir düzsen asıl Cafer’in bulunduğu yerde aslı olmayan bozuk-düzen şeylerin değeri yoktur, orda geçmez bunlar.

Bu çok tuhaf, hiç görülmemiş bir ateş;
Hem sevgilinin bulunduğu yerden alevlenmede, hem de sevgilinin yanında değil.
                         ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Kadına sorma veya kadının söylediğinin zıddını yap önerisi mümine kadınları içine almamış olduğunu, sadece kendi kadın cinsiyetinin sınırları içinde kalanlar için söylendiğini öğrendik.
2.    Tebrizli Tanrı Şems’inin Dağ gibi görünür olduğunu, yokmuş gibi davranamayacağımızı, dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik.
3.    Allah’a ve dostlarına âşık olmanın sarhoşluk ve mahmurluk getirdiğini, yolda hemen fayda bekleyenlerin âşıkların bu durumunu kınadığını, bu kınamanın önemsiz olduğunu öğrendik.
4.    Aşığın hemen fayda gözetmeden sevdiğini, yakınlaştığını, sevgi ve saygı gösterdiğini, sonuçta elinden hiç gitmeyecek kalıcı faydalara sahip olacağını öğrendik.
                            *
İşte böyle yaren;
Yardımı Allah’tan istememiz gerektiğini, Allah’ın görevlendirdiği kişinin yardım etmesine izin vermemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Sıradan insanların sözünde ve sevgilerinde durmadıklarını, kendi faydalarını düşündüklerini, çıkarları için her türlü şeytanlıkları yapabileceklerini bilmemiz ve buna göre inancımızın mesafesini oluşturmamız, ilişkilerimizi devam ettirmemiz gerektiğini öğrendik, anladık
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar